Trelleborg

Vångavallen byggs om av kommunen

Trelleborg Artikeln publicerades

Glöm en ny fotbollsarena i Trelleborg. Trelleborgs kommun bekostar istället en ombyggnad av Vångavallen för cirka 110 miljoner kronor.

– Vi ser detta som en kommunal investering, vi kommer inte att springa runt på bygden och leta finansiärer. Det bästa hade såklart varit om någon annan betalat, men nu tar vi vårt ansvar, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Det var ett enigt kommunstyrelsens arbetsutskott som på fredagen beslutade att sätta ner foten i den långdragna historien om Vångavallens framtid. Eftersom intresset från både Trelleborgs FF och de externa investerare som skulle bygga och driva en ny arena har svalnat betänkligt har politikerna beslutat sig för att utveckla det som finns.

– TFF har fullt fokus på fotbollen och ser sig inte som arenabyggare. De vill lägga fokus på att spela fotboll och klara ekonomin, säger Ulf Bingsgård.

Beslutet som nu är taget innebär att kommundirektören Jonas Rosenkvist ska utreda vad som krävs för att Vångavallen ska kunna anpassas till de arenakrav som ställs från och med säsongen 2014, och hur mycket det kommer att kosta. Tankarna nu är att norra läktaren blir kvar medan övriga delar rivs och ersätts av nya läktare.

I utredningen ska Rosenkvist också titta på ifall ombyggnaden och driften av Vångavallen ska ligga i ett separat kommunalt bolag eller vara en del av den vanliga kommunala verksamheten.

Ulf Bingsgård har tidigare sagt att ett bygge och drift av en elitarena inte är en kommunal fråga. Det tycker han fortfarande. Men TFF är viktigt för att marknadsföra kommunen och då måste man ha en arena som håller för elitfotboll, menar han.

– Man ska inte kunna säga att om det inte hade varit för kommunens ovilja att bygga om Vångavallen så hade TFF vunnit SM-guld, säger Ulf Bingsgård som kunde presentera idéerna tillsammans med företrädare för FP, KD, S och SD.

En närmast rörande politisk enighet råder numera i frågan.

– Vi måste ta ett politiskt krafttag för att ge fortsatta förutsättningar för elitfotboll i Trelleborg. Ingen annan tar ansvaret och då får vi göra det, säger oppositionsrådet Catherine Persson (S).

Från TFF:s sida är man glad över kommunens beslut. Arenaplanerna har man lagt åt sidan.

– Vi har sett Vångavallen som ett förstaalternativ, så detta är positiva nyheter, säger klubbdirektören Mattias Kronvall.