Trelleborg

Våldsbrotten ökar i Trelleborg

Trelleborg Artikeln publicerades

Sommarvåldet ökar i Trelleborg. Samtidigt minskar det i Vellinge. Det visar färsk statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Statistiken från Brå visar att våldsbrotten för månaderna juni och juli ökat lavinartat med hela 51 procent i Trelleborg jämfört med föregående år. Och bara i juli skedde en ökning med över 83 procent. En siffra som får närpolischefen för Söderslätt att tappa hakan.

– Jösses. Jag visste att det skett en ökning men inte så här mycket, säger Sven-Inge Nilsson innan han ber att få återkomma när han läst igenom de färska siffrorna. På grund av förhinder överlämnar han istället ärendet till biträdande närpolischefen Mats Hammar.

Det är ingen smickrande läsning för någon trelleborgare. Under juni och juli 2011 anmäldes 49 våldsbrott. För samma tidsperiod i år har 74 anmälningar kommit in.

– Det låter väldigt mycket. Men det är väldigt svårt att uttala sig om Brås siffror eftersom vi använder oss av en annan sorts statistik. Jag kan inte säga att siffrorna är fel, men det är inget jag sett i vårt system, säger Mats Hammar.

Varför har då våldet ökat?

– Jag vet inte. För att kunna förklara detta måste jag i så fall gå in och titta på varje specifikt ärende. Vi vet exempelvis att vi haft en hel del relationsbrott där våld förekommit, men sådant går lite upp och ner. Ibland kan det röra sig om att vi fått in en anmälan från socialförvaltningen med barnmisshandel och kvinnomisshandel. Det kan också vara en tillställning som utmynnat i ett större bråk med flera anmälningar.

Han säger att våld i offentlig miljö, det vill säga exempelvis krogköer och evenemang, är ett prioriterat brottsområde.

– När jag tittar på siffror som rör våld utomhus där personen är 15 år och uppåt, så ser jag ingen direkt ökning. Det ligger på en normal nivå, säger han.

Behöver trelleborgarna vara oroliga?

– Nej, absolut inte. Trelleborg är en trygg stad. Brottsanmälningarna totalt har minskat om vi bortser från bostadsinbrotten, säger han.

I Vellinge ser situationen helt annorlunda ut. Där har antalet anmälda våldsbrott minskat med drygt 26 procent under månaderna juni och juli jämfört med samma tid förra året.

– Det är jättebra. Där har vi Strandbaden, ett ställe där vi lägger en hel del tid på att synas. I Trelleborg har vi inte något så utpräglat nöjesställe.

Är det andra saker som skiljer mellan de båda kommunerna som kan spela roll och synas i statistiken?

– Det finns givetvis sociala strukturer som skiljer sig åt. Och visst spelar de roll. I Vellinge finns en ganska välbeställd befolkning som oftare bor i villa. Och de har varit attraktiva för bostadsinbrotten.

– Fast i år har de siffrorna förändrats när bostadsinbrotten helt plötsligt ökat i Trelleborg.