Trelleborg

Väder-Nils på bergsbestigaräventyr

Anderslöv Artikeln publicerades
Nils Holmqvist ser fram emot den utmaning som hans första bergsbestigning kommer att innebära.
Foto: Sara Johari
Nils Holmqvist ser fram emot den utmaning som hans första bergsbestigning kommer att innebära.

Anderslövssonen Nils Holmqvist gör sig redo för bergsbestigning i Himalaya, på en expedition där bland andra Mikael Persbrandt och Sanna Kallur följer med.

I slutet av april far en grupp kändisar till Himalaya, för att tillsammans med äventyraren Johan Ernst Nilsson ta sig an en riktig utmaning; att klättra upp till bergstoppen Lobuche Peak, 6 119 meter över havet och granne med Mount Everest. Hela äventyret filmas, för att i höst bli en åttadelars serie på TV4 kallad ”Expeditionen”.

– Det känns väldigt spännande och ska bli jättehäftigt, säger Nils Holmqvist. Ett sånt erbjudande, ”ska du med upp till 6 000 meter?”, det får man nog bara en gång i livet. Jag är ju lite jasägare på så vis att jag hellre testar någonting och utvärderar det i efterhand, utan att fundera så mycket på förhand.

– Dessutom var jag rädd att jag skulle se programmet sen och gräma mig över att jag inte åkte med. Och det känns som att vi är en spretig och rolig ensemble, ett riktigt gäng ”happy campers”.

”Expeditionen” samlad. Från vänster Nils Holmqvist, Stefan Larsson, Josephine ”Little” Jinder, Johan Ernst Nilsson, Domenika Peczynski, Mikael Persbrandt och Sanna Kallur.
Foto: Göran Thulin
”Expeditionen” samlad. Från vänster Nils Holmqvist, Stefan Larsson, Josephine ”Little” Jinder, Johan Ernst Nilsson, Domenika Peczynski, Mikael Persbrandt och Sanna Kallur.

I gruppen ingår förutom meteorologen Nils Holmqvist även skådespelaren Mikael Persbrandt, Dramatenregissören Stefan Larsson, idrottaren Sanna Kallur, artisten Josefine ”Little” Jinder och exmodellen och entreprenören Domenika Peczynski.

 

Hur är din erfarenhet som bergsbestigare?

– Ja jag har ju varit uppe på toppen av Åreskutan, så det är inte så att jag är helt oerfaren, skrattar Nils Holmqvist.

– Nä, men lite intresserad har jag alltid varit. Och jag och tjejen har snackat om att åka och vandra i fjäll. Det känns väldigt coolt att få följa med på det här. Jag har aldrig varit i Nepal förut. Jag hoppas verkligen att vi får smaka på jakmjölk och gå på Indiana Jones-hängbroar.

Att TV4 ordnar expeditionen, är inte det knepigt om man är anställd av SVT?

– Det var ganska lugnt med SVT, och själv tycker jag att det bara är trevligt att fyran ville ha med mig. Jag tror att man får lyfta blicken lite och istället för att se varann som värsta konkurrenterna kanske tycka att det är bra att det även finns andra som tillhandahåller bra underhållning, filmer och dokumentärer.

Läs mer om ”Expeditionen” här.