Trelleborg

Väcker nytt liv i Öppen trädgård

Trelleborg Artikeln publicerades
Jörgen Olsson och John Rogers väcker nytt liv i arrangemanget Öppen trädgård Söderslätt. 3 bilder
Foto:Jenny Isaksson
Jörgen Olsson och John Rogers väcker nytt liv i arrangemanget Öppen trädgård Söderslätt.

Ett första frö har såtts för en ny omgång av Öppen trädgård Söderslätt. Arrangemanget har haft uppehåll i två säsonger men de nya arrangörerna hoppas väcka nytt liv i det i sommar.

Att öppna sin trädgård för nyfikna besökare är både ett sätt att dela med sig av erfarenheter, få tips och få många uppmuntrande kommentarer.

– Det är en egoboost. Glädjen och alla positiva tillrop är fantastiskt. Många gånger ser andra människor sånt man själv inte riktigt lagt märke till, säger Jörgen Olsson, som precis som John Rogers, har bjudit in besökare till sin trädgård vid tidigare års Öppen trädgård Söderslätt.

De har haft ett par hundra besökare under den enda dag som det varit. Nu har de själva tagit rollen som arrangörer och tänker dubbla arrangemanget så att det varar under en hel helg.

– Om det blir dåligt väder kanske det är större chans att det blir bra någon av dagarna, säger Jörgen Olsson och John Rogers fortsätter:

– Och man hinner inte titta på alla trädgårdar på en dag. Dessutom, om man anstränger sig så mycket för att göra sin trädgård fin inför besöken, så kanske det är lika bra att ha öppet två dagar.

Tidigare omgångar har det varit mellan 20 och 30 deltagande trädgårdar runtom i Trelleborgs, Svedala, Vellinge och Skurups kommun. De tidigare arrangörerna har nu lämnat över engagemanget till Jörgen Olsson och John Rogers som båda tackade ja när de fick frågan om de var intresserade att ta över. Arbetet är helt idéellt och de ska nu sätta igång och bjuda in intresserade trädgårdsägare.

Förutom att dubbla antalet dagar så har de bestämt sig för att flytta arrangemanget ett par veckor framåt.

– Nu ligger det samtidigt som Rosens dag så det kommer även vara en massa rosaktiviteter, säger John Rogers.

Den som är intresserad av att visa sin trädgård får gärna anmäla sig så snart som möjligt. Ett informationsmöte planeras den 28 mars. Både Jörgen Olsson och John Rogers betonar att det inte handlar om att ha en perfekt trädgård.

– Det finns ingen trädgård som är för dålig. Det behöver inte vara en paradträdgård. Det kan lika gärna vara någon som odlar mycket grönsaker eller så, säger Jörgen Olsson.

Att baksidan med att visa sin egen trädgård är att man inte har möjlighet att åka runt och titta på alla andras är Jörgen Olsson och John Rogers medvetna om. Därför har de tänkt försöka göra något arrangemang så att även de som ställer upp och visar sina trädgårdar får uppleva de andras.

Fakta

Öppen trädgård

Arrangeras den 1-2 juli klockan 11-16.

Den 28 mars hålls ett inspirations- och informationsmöte på Studieförbundet Vuxenskolan klockan 18.30.

Visa mer...