Trelleborg

Utställning ger ny bild av hjälpbehövande land

Trelleborg

Många trelleborgare har skickat avlagda kläder och andra saker till invånarna i Ukraina via Sydskånska Ukrainahjälpen. Nu vill föreningen genom en fotoutställning visa att allt inte är grått och trist i landet, även om det är fattigt.

Artikeln publicerades 20 februari 2010.

TRELLEBORG. I Sverige brukar bröllop innebära att bruden är klädd i nästan bara vitt. Men bilderna från ett bröllop i Ukraina visar brudpar och gäster klädda i färgstarka dräkter med broderier, paljetter och pärlor.

– Titta på hästarna. Man rider till kyrkan på hästar, berättar Alla Wallin, föreningens ordförande som själv är född i Ukraina.

Hon pekar på en av bilderna som satts upp på skärmar i foajén till stadsbiblioteket och berättar om bilderna för Ove Adamsson som kommit förbi för att titta på utställningen. Han är nyfiken på Ukraina och planerar faktiskt att åka dit.

– Jag var sugen på det redan förra året. Men då blev det Peru istället, säger han.

För den som åker till Ukraina väntar ett möte med ett land som på många sätt är likt Sverige visar det sig om man tittar på bilderna, inte minst när det gäller blommor och natur.

– Stockrosor tycker man är så typiskt svenskt men de växer överallt i Ukraina. De är lite som ett visitkort över Ukraina, säger Alla och visar en närbild tagen av rosa stockrosor.

Fotografen själv heter Viktor Spivak och är född och uppvuxen i en by utanför Kiev. Alla Wallin minns att hon träffade honom redan som sjuåring då han arbetade på tidningen i hennes hemstad. I somras träffade honom igen under en privat resa till Ukraina och han sade då att det skulle vara roligt att få visa en del av sina bilder i Sverige. Helst hade han också kommit hit och fotograferat, men att skaffa visum blev helt enkelt för dyrt för honom.

– Men nu gör vi utställningen enligt hans önskan, säger Alla och berättar att kameran är Viktor Spivaks liv.

– Jag tror nästan att han sover med den, säger hon.

Anita Wisell är föreningen Sydskånska Ukrainahjälpens första medlem och en av eldsjälarna. Hon har själv besökt Ukraina flera gånger.

– Detta är ett sätt att göra något annat än bara insamlingarna. Vi kan visa att Ukraina är ett vackert land med rik kultur, även om de har det svårt, säger hon.