Trelleborg

Utebio lockade rekordpublik

Trelleborg Artikeln publicerades

Utomhusbio med levande musik. Stadsparkens publik var i stum av beundran när Charlie Chaplin rullades upp på "vita duken". – Det är roligt med variation från vanlig bio, säger 13-åriga Rebecca Rönnow.

Inget chips. Inget popcorn. Och inget filmljud. I stället var det de tyska musikanterna Tobias Frank och Gunthard Stephan som med piano och fiol tonsatte stumfilmsbion i parken.

– Jag har spelat fiol själv, så det är extra roligt att lyssna, säger Rebecca Rönnow som kom i sällskap med sin lillebror och mamma.

Att titta på stumfilm var inte helt nytt för ungdomarna Rönnow. De hade redan fått en skymt av den stora mästaren Charlie Chaplin i filmen "Poppers Pingviner".

– Det är lite spännande och ovanligt att titta på utomhusbio.

Dessutom lärorikt.

– Att se Charlie Chaplin är som att uppleva historia. Hur det var förr i tiden, fyller mamma Lotta Rönnow i.

Även bion i Trelleborg går till historien. Det var nämligen här, i Stadsparken, som den första utomhusbion med stumfilm i Sverige spelades för tre år sedan.

Wanderkino har blivit ett uppskattat evenemang som kommit för att stanna.

– Förra året fick vi avbryta på grund av regn, så nu har vi flyttat upp sittbänkarna på scenen, säger Annika Eriksdotter på Kulturförvaltningen i Trelleborg.

Trots regnhot blev det i går kväll publikrekord med runt 45 personer som njöt av historisk mimik till underbara toner a la 1920-tal.

Förutom Charlie spelades bland annat Buster Keaton och tidiga avsnitt av Musse Pigg.

– Detta är ett smalt evenemang men vi försöker ha ett smörgåsbord av kulturaktiviteter året om, säger stadens semesterfirande kulturchef Jörgen Flink.

Den lyriske kulturchefen valde dock att beundra bion nedanför scenen.

– Fantastiskt bra underhållning. Det kan inte bli bättre!