Trelleborg

Unik praktik under påsken

Trelleborg
Tina Håkansson och Emma Reuterberg kommer tillsammans med två kompisar att förbereda en golftävling i Spanien.
Foto:

Fyra tjejer från Söderslättsgymnasiet har fått praktik i Spanien. Där ska de bland annat hjälpa till att arrangera en golftävling och få se hur entreprenörer jobbar.

Tina Håkansson och Emma Reuterberg är glada. Efter sportlovet fick de veta att de ska ha praktik i Spanien.

– Det är verkligen en unik möjlighet. Jag har funderat på att jobba utomlands och nu får jag se hur det är, säger Tina Håkansson.

Utlandspraktiken är en del i Söderslättsgymnasiets satsning på att eleverna ska bli attraktiva på arbetsmarknaden och tjejerna är den första gruppen som får åka. De går sista året på handel- och administrationsprogrammet. Innan sportlovet fick eleverna söka till projektet och det fanns flera krav: höga betyg, hög närvaro och att ha läst engelska 6. Tina Håkansson, Emma Reuterberg, Linnea Sahlström och Nicole Möller knep de eftertraktade platserna.

– Det är roligt att det är vi fyra. Vi är ett bra gäng som kommer att ha kul även om vi ska jobba, säger Tina Håkansson.

Trots det höga söktrycket i klassen känner tjejerna att de har klasskamraternas stöd.

– Det var populärt att söka men de är glada för vår skull, säger Emma Reuterberg.

Praktiken är två veckor lång, från den 10 april till den 23 april. Tack vare påsklovet och att eleverna har mycket praktik i trean så missar tjejerna bara två dagar i skolan. Under tiden ska de få testa på olika delar: restaurang, shop, administration, evenemang och marknadsföring.

Söderslättsgymnasiet var noga med att lägga praktiken innan golftävlingen World amateur golfers championship.

– Perioden är inte av en slump, vi har lagt den så att eleverna får förbereda inför tävlingen. Få en chans att se hur många entreprenörer jobbar, säger lärare Susanne Halldén.

Hon är en av dem som är ansvariga för projektet och säger att de har stora planer.

– Vårt mål är att alla yrkesprogram ska komma in i detta och kunna erbjuda praktik utomlands. Vi har kontakterna, säger hon.

Efter gymnasiet har tjejerna Tina Håkansson och Emma Reuterberg olika planer. Tina Håkansson har fått sommarjobb på Trelleborgs golfklubbs restaurang. Emma Reuterberg tänker läsa vidare.

– Jag har planer på att flytta till Växjö och plugga vidare, så det är oklart hur jag ska göra i sommar, säger Emma Reuterberg.