Trelleborg

Unik plats som andas historia

Gislöv Artikeln publicerades
Karnagården lite grann från ovan.
Foto:Elisabeth Wretsell/Gabrielle Malmberg
Karnagården lite grann från ovan.

Karnagården, ett herrgårdsliknande boningshus mellan Gislöv och Mellanköpinge, är till salu.

– Det är ett mycket ovanligt objekt. Mäklare älskar att säga så, men det här är verkligen unikt på riktigt, säger mäklaren Gabrielle Malmberg.

Sedan två veckor ligger Karnagården från mitten av 1800-talet ute till försäljning.

– Jag har aldrig trott att det skulle bli något lämmeltåg av intresserade, det vore konstigt. Jag har sagt till säljarna att vi nog kommer få en handfull seriösa spekulanter, som förstår poängen med gården, säger Gabrielle Malmberg, ansvarig mäklare hos Uppvik & döttrar.

Man har haft förfrågningar på gården, men ännu inget seriöst, berättar Gabrielle Malmberg.

– Det är ett ganska oförutsägbart objekt. Jag kan också tänka mig att ett företag skulle kunna köpa det, för man kan nog göra det mesta där, platsen finns, säger hon.

Karnagårdens trädgård, som utgör 6 000 av gårdens 11 000 kvadratmeter, var omtalad som otroligt vacker på 20- och 30-talet, men mycket mer än så om gårdens historia vet inte Gabrielle.

– Vi vet att det är från ungefär 1850, men mycket mer vet vi inte. När paret som nu säljer gården köpte det för tio år sedan var det förfallet, och det är egentligen bara guds försyn att historian i byggnaden renoverats bort.

Bakom gårdens återtåg till sin forna glans ligger mycket slit för paret som renoverat det de senaste tio åren. Gabrielle Malmberg menar att man måste imponeras över deras vilja att återskapa det gamla, och inte renovera modernt.

– De har hittat strukturen i den gamla trädgården, de har inte ändrat rumsindelningen i gården. De har renoverat i samma anda som huset antagligen byggdes i, det är unikt, säger hon.

Det begärda priset för Karnagården är 13 miljoner kronor, en siffra som Gabrielle tror på.

– Jag tror att det kommer att landa där någonstans, jag känner mig väldigt trygg i värdet. Men är du totalt ointresserad av historia och trädgård så kanske du inte ska köpa den, då finns det annat för de pengarna, säger Gabrielle Malmberg.