Trelleborg

Unik båttur på programmet

Trelleborg Artikeln publicerades

På Hamnens dag blir ett aprilskämt verklighet. Och för första gången körs guidade båtturer i hamnbassängen. TA var under fredagen med på premiärturen.

Den 1 april i år skrev TA att allmänheten var välkommen att sponsra utbyggnaden av hamnen genom att köpa en sten som sedan försågs med företagens eller privatpersoners namn. Konceptet användes när bryggan på Dalabadet byggdes.

De sponsrade stenarna var så klart tidningens aprilskämt. Men när hamnen under lördagen slår upp grindarna till den tredje upplagan av Hamnens dag kommer besökarna att kunna bidra med egna stenar till de nya vågbrytarna.

-Vi har faktiskt inte alls tänkt på aprilskämtet. Folk kommer att få ta en liten sten och skriva vad de vill på den. Sedan åker vi ut längs pirarmen och slänger i dem, säger Christer Jonsson, ansvarig för service och underhåll i Trelleborgs hamn.

Just båtturen i hamnen är en annan av årets nyheter. Via en nytillverkad träbrygga kommer besökarna att kunna gå ombord på ”Paddan”. Båten styrs av Sara Slagstedt som under somrarna rattar rundturer i Malmös kanaler. Båtturen ger ett annorlunda perspektiv på hamnen och den pågående utbyggnaden.

-Många ser att vi håller på att bygga men det är något helt annat att se det utifrån. Man ser hur stort det är och man får en uppfattning om hur långt ut de nya vågbrytarna går, säger Christer Jonsson.

Hamnens dag pågår mellan klockan 10 och 14 under lördagen. Förutom båttur och stenkastning visar tull, sjöräddning, räddningstjänst och polis upp lite av sina verksamheter.