Annons

Tullen söker ägare av smugglade hundvalpar – tar hjälp av Efterlyst

Tullen misstänker att över hundra hundvalpar har smugglats in via Trelleborg och sedan sålts av tre personer i Skåne. Nu söker man personer som köpt valpar av raserna Bichon havanais, mops och Fransk bulldog.
Trelleborg • Publicerad 25 oktober 2018
Raserna Bichon havanais och Fransk bulldog finns bland de insmugglade hundarna. Genrebild.
Raserna Bichon havanais och Fransk bulldog finns bland de insmugglade hundarna. Genrebild.Foto: TT/Trelleborgs Allehanda

Tullkriminalen i Skåne tar nu hjälp av tv-programmet Efterlyst som sänds i kväll på TV3 för att få tag i fler som kan ha köpt någon av de insmugglade hundarna. Anledningen är att man vill få större underlag i den utredning som pågår mot de tre misstänkta i fallet.

– Ursprungligen fick vi tips från allmänheten. Det var köpare som misstänkte att de köpt en smuggelhund och närboende till personerna som sålt som inte tyckte allt stod rätt till, säger Katharina Mohlin Thorstensson utredare på Tullkriminalen.

Annons

Hundarna ska ha sålts innan 2016 samt under 2016 och 2017 på tre olika platser i Skåne: Arlöv, Vitaby och Malmö.

Den som tror sig kan ha köpt en hund från en av de misstänkta personerna uppmanas att höra av sig till Efterlyst. Någon risk att man som hundägare blir straffad eller att ens hund blir omhändertagen finns, enligt Katharina Mohlin Thorstensson, inte.

– Detta är bara för att vi ska få underlag till åklagaren att väcka åtal mot de här personerna. Ju mer uppgifter vi har desto bättre, säger hon.

Mopsar finns också bland de insmugglade hundraserna. Genrebild.
Mopsar finns också bland de insmugglade hundraserna. Genrebild.Foto: Seth Wenig

Genom förhören med de misstänka har tullen kommit fram till att smugglingen av hundarna skett från Ungern, via Tyskland och Trelleborgs hamn, till Sverige. De har sedan annonserats ut via nätet och sålts för mellan 7 000 och 18 000 kronor styck.

– Detta är ofta väldigt välorganiserat och handlar om mycket pengar, ofta miljonbelopp, säger Katharina Mohlin Thorstensson.

Enligt Katharina Mohlin Thorstensson bär de insmugglade hundarna ofta på olika sjukdomar.

– Det är väldigt vanligt med magbekymmer och pälsbekymmer. Om man haft en sjuk hund som man kunnat lämna tillbaka för att få en ny lättvindigt så ska man vara misstänksam, säger hon.

Samtidigt tror hon inte att alla är medvetna om att de faktiskt köpt en olagligt insmugglad hund.

– Många kunder anar att det inte är riktigt rätt, men hundarna är söta och de fäster sig vid dem och köper ändå. Ju fler sådana här hundar vi köper i Sverige desto fler produceras. De kommer från hundfabriker eller stora kennlar där tikarnas uppgift bara är att producera valpar.

De misstänka smugglarna riskerar, enligt Katharina Mohlin Torstensson, ett kortare fängelsestraff.

Annons

– Tyvärr är det inte så höga straff på hundsmuggling. Men rör det sig om grov smuggling av hund så finns det fängelse upp till sex månader i straffskalan. Och detta fallet rör sig om grov smuggling, säger hon.

Katharina Mohlin Thorstensson uppmanar alla som står i begrepp att köpa en hund att vara försiktiga och uppmärksamma. Speciellt om man köper efter annonser på nätet.

– Man ska tyvärr inte köpa med hjärta utan med förnuftet. Risken är att vi får in rabies. Vi är ett rabiesfritt land och det är vi stolta över. Det vore tragiskt om det ändrades, säger hon.

Efterlyst sänds torsdagar 20.00 på TV3 och Viafree. Lämna uppgifter till Efterlyst: 08-702 00 90, eller via mejl: efterlyst@tv3.se.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons