Trelleborg

Tuff kändiskritik mot Marianne Ohrlander

Trelleborg Artikeln publicerades

Kritiken är hård mot socialnämndens ordförande Marianne Ohrlander (M). Hennes uttalanden om barnfattigdom i gårdagens tidning har orsakat en smärre storm på olika sociala medier.

Sofia Mirjamsdotter, föreläsare, bloggare och vinnare av Stora journalistpriset 2011, är en av kritikerna. På sin Twittersida skriver hon: "Det är otroligt sorgligt att en kvinna med ovanstående världsfrånvända syn på livet och mänskligheten ska vara ordförande i just socialnämnden."

– Det tycker jag absolut eftersom hon verkar fullständigt okunnig om vad fattigdom är och innebär, säger Sofia Mirjamsdotter när TA ringer upp henne.

Det var på en fråga vad man borde göra för att minska barnfattigdomen i Trelleborgs kommun som Marianne Ohrlander i gårdagens tidning ifrågasatte hela begreppet barnfattigdom. Hon sa bland annat att det handlar mycket om vad man (familjerna) vill lägga pengarna på och att vissa väljer att skaffa fler barn utan att ta hänsyn till vad de har. Ohrlander menade också att svenska barn i dag är fattiga på vuxenkontakt och att få lugn och ro. Vidare tyckte hon att människor ska ta ansvar för hur de lever och att samhället inte "kan stå i alla hörnor och hjälpa".

Dagen efter står hon fast vid sina uttalanden. Och på TA:s fråga hävdar hon att det inte finns någon barnfattigdom alls i Sverige.

– Nej, enligt min mening så finns det inte det, säger Marianne Ohrlander, som menar att det svenska trygghetssystemet i princip omöjliggör fattigdom.

– Jag har en annan syn på att vara fattig, enligt mig är det de som inte har någonting. I Sverige finns trygghetsregler till allting, det finns väldigt mycket hjälp att få, och det kan ge ganska mycket pengar. Sen vill vissa ha mer och mer, det är någon slags hets i samhället. Alla vill ha mer fast man inte kan och inte har råd, säger Marianne Ohrlander.

Sofia Mirjamsdotter tycker att Marianne Ohrlander är fel ute.

– Hon verkar tro att människor själva väljer fattigdom. Och så verkar hon ha okunskap om begreppet barnfattigdom, barnen ska ju inte bli lidande i onödan för att deras föräldrar av någon anledning inte har ekonomiska resurser. Barnen kan ju inte skylla sig själva även om föräldrarna har gjort omdömeslösa val, säger Sofia Mirjamsdotter och menar att det är fel att jämföra fattigdom i Sverige med till exempel den i Afrika. Att det inte skulle finnas barn som är fattiga i Sverige är helt fel, menar hon,

– Tycker man det så ska man inte vara socialnämndens ordförande.

Stå upp-komikern Özz Nujen har också reagerat på Marianne Ohrlanders uttalanden. Han skriver på sin Twittersida: "Så trött på folk som ifrågasätter att det finns fattiga barn i Sverige. Finns grader i helvetet ja, men hon tar priset."

Under torsdagen gick telefonen varm hemma hos Marianne Ohrlander som fick svara på många frågor om sina åsikter om barnfattigdom.

– Det blir väl så när man inte tycker som alla andra, säger hon.