Trelleborg

Tro och arkitektur är hans byggstenar

Trelleborg Artikeln publicerades

Katolska kyrkan har stått i världens blickfång efter påven Johannes Paulus II död. I Trelleborg är Sankta Katarina katolska församling stolt över sin kyrka. Möt mannen bakom byggnaden, Stefan Brechensbauer.

Klädd i brun moccajacka och jeans. Kragen på jackan är uppfälld. Han möter oss vid Övre. Ler blygsamt. Visar vägen mot kyrkan.

Himlen är klarblå. Det är vindstilla och solen börja skina framåt eftermiddagen. Det guldfärgade korset längst uppe på taket till Sankta Katarina katolska kyrka skimrar.

Stefan Brechensbauer, arkitekten bakom Sankta Katarina kyrka, funderade länge på att skapa en katolsk kyrka i Trelleborg.

I augusti för snart fyra år sedan startade bygget.

Den 21 april 2002 invigdes katolska kyrkan - den första på 400 år i Trelleborg. Drömmen blev sann.

– Det var trångt i kapellet på Wemmenhögsgatan. Det känns skönt att bygget av Sankta Katarina blev av, säger han.

1267 byggdes ett franciskanerkloster i Trelleborg. Där verkade munkar i 350 år. 1532 tvingades munkarna lämna klostret. Både kyrkan och klostret jämnades med marken 1616. Reformationen gjorde sitt intåg i Trelleborg.

Det var alltså först för tre år sedan som det byggdes en katolsk kyrka på nytt i Trelleborg. Kapellet på Wemmenhögsgatan som församlingen haft sedan 1967 övergavs i samband med invigningen av Sankta Katarina.

Först är han tyst. Säger enstaka ord. Vi pratar om hans tro och hans första år i Sverige under slutet av 1960-talet.

Född är han i Tjeckien 1934, av tyska föräldrar. Färdig arkitekt blev han 1957. Samma år kom han till Sverige.

Under de första åren arbetade han på en arkitektbyrå i Malmö och efter en kort sejour i Stockholm stannade han i Luleå i åtta år där han också ritade hus. I Luleå hann Stefan Brechensbauer vara med och grunda en katolsk församling.

– Jag kom till Trelleborg 1968. Sedan dess har jag bott här.

Stadsplanearktitekt var han på Trelleborgs kommun mellan 1968 och -77, Därefter var han chef för samma kontor de följande tio åren. 1987 slutade han där för att rita hus på egen hand.

– Det har varit roligt att få arbeta självständigt och slippa tänka på bygglovsärenden och annat som hör jobbet till på ett stadbyggnadskontor.

Förutom Sankta Katarina kyrka har han ritat en del hus, både till privatpersoner, den offentliga sektorn och en rad företag, bland annat några industribyggnader i Malmö. Genom åren har han dessutom ritat byggnader åt Svenska kyrkan i Linköping.

Han slår sig ned på en av bänkarna inne i kyrkorummet med den stora kupolen. Ljuset strömmar in från toppen. Bibelmotiven, med Jesu korsfästelse är ett av motiven, på de färgstarka målningarna. En stunds tystnad. Meditation. Sedan fortsätter han:

– Tron har alltid varit viktig i mitt liv. Min mor som var väldigt religös fick mig att börja gå i kyrkan väldigt tidigt. Min far var kanske inte lika intresserad. Men han fick oftast en knuff av min mor och följde med när vi gick till kyrkan, berättar han.

Han har knappast några problem med att sysselsätta sig. Med villa i Kyrkoköpinge och en trädgård som snart kommer att prunka. Med särbo, fem barn, åtta barnbarn och flera arkitektuppdrag är han ständigt sysselsatt.

Läsning av böcker, mestadels faktaböcker, och trädgården är hans hobbies.

Påven begravdes på fredagen. Miljontals katoliker sörjer sin andlige ledare, sin "papa".

På frågan om det är viktigt att ha en påve kommer Stefan Brechensbauer med ett blixtsnabbt svar:

– Katolska kyrkan måste ha en ledare. Johannes Paulus II har kallats konservativ. I viss mening har han väl varit det med sina åsikter om abort och preventivmedel. Men det ska inte glömmas bort att han ändå varit en modern och mycket aktiv påve.

Själv hoppas Stefan Brechensbauer att den tyske kardinalen Joseph Ratzinger, som förrättade begravningen, ska bli Johannes Paulus efterträdare.

Den tro som Stefan Brechensbauer har ger honom en trygghet.

– Tron är väldigt givande och självklar i mitt liv. För mig finns Gud inte bara i kyrkan. Han finns också ute i naturen, ja överallt.

Vårt eftermiddagssamtal går mot sitt slut. Andlighet och arkitektur är två viktiga byggstenar i Stefan Brechensbauers liv. Det går inte att ta miste på. Vi skiljs åt.

Korset på taket fortsätter att glänsa.

Johan Persson

Porträttet:

Namn: Stefan Brechensbauer

Ålder: 71

Familj: Särbo, fem barn och åtta barnbarn.

Läser: Gärna faktaböcker om trädgårdsskötsel och hälsa. "Den självläkande människan", skriven av Susanne Ehdin, är en av mina favoriter.

Favoritmat: Egen müsli

Motto: "Ta ett steg i taget"