Trelleborg

Trelleborgsläkaren inte längre häktad

Trelleborg Artikeln publicerades

Den Trelleborgsläkare som misstänks för mångmiljonbedrägeri är inte längre häktad i sin frånvaro. Hovrätten har hävt häktningen eftersom läkaren anses vara för sjuk. Därför skjuts rättegången upp.

Läkaren, som nu är verksam och bosatt i Trelleborg, står åtalad för att genom sin privata läkarpraktik på en ort i Mellansverige under åren 2005-2006 ha försökt lura ett landsting på 1 250 000 kronor genom falska patientkvitton. Utöver det misstänks läkaren även för skattebrott och bokföringsbrott. I måndags skulle läkaren ha infunnit sig i tingsrätten på en ort i Mellansverige men dök inte upp. Läkaren häktades då i sin frånvaro. Men nu har häktningen hävts av hovrätten.

– Läkaren har skickat in ett läkarintyg där det framkommer att läkaren är deprimerad och mår så pass psykiskt dåligt att denne inte kommer till huvudförhandlingen. Därför flyttas rättegången fram. Jag kan inte svara på exakt när den kommer att hållas, säger Yngve Rydberg, vice chefsåklagare vid nationella ekobrottskammaren i Stockholm, som håller i ärendet.

Enligt honom var läkaren redan på 1990-talet misstänkt för likadana brott. Men en del av misstankarna gick inte att styrka och andra var preskriberade.

Sedan läkaren lämnade Mellansverige har denne förekommit i olika tvistemål vid Ystads tingsrätt, bland annat ett mål som rör ett lägenhetsköp i Trelleborg och ett annat som gäller ett lån som aldrig betalats tillbaka.

– Den här läkaren har ett väldigt stort behov av pengar, säger Yngve Rydberg.