Trelleborg

Trelleborgsläkare åtalas för mångmiljonbedrägeri

Trelleborg Artikeln publicerades

En Trelleborgsläkare har häktats i sin frånvaro sedan denne missat att infinna sig vid en rättegång. Läkaren står åtalad för bland annat skattebrott, bokföringsbrott och grovt bedrägeri i mångmiljonklassen.

Läkaren är nu verksam och bosatt i Trelleborg. Tidigare har läkaren tillsammans med sin partner drivit en privat läkarpraktik i Mellansverige. Och det är via den privata praktiken som läkaren misstänks ha utfört ett flertal av de brott som denne åtalats för vid en tingsrätt i Mellansverige.

Bland annat ska läkaren ha fakturerat ett landsting för flera hundra läkarbesök under åren 2005-2006. Men mycket tyder på att dessa läkarbesök aldrig ägt rum. Istället tros läkaren ha låtit framställa falska patientkvitton som gett sken av att läkarmottagningen haft patienter vid tillfällen då personerna i själva verket befunnit sig någon annan stans. Detta rubriceras som grovt bedrägeri och ska ha kostat skattebetalarna 1 250 000 kronor.

I åtalet, som leds av nationella ekobrottskammaren i Stockholm, framgår det också att läkaren 2008 försökt lura ett företag att bevilja ett lån på över en miljon kronor genom att visa upp förfalskade handlingar från Justitiekanslern. Dessa handlingar ska ha gett sken av att staten skulle ge läkarparet 8 500 000 kronor.

På måndagen skulle läkaren ställas inför rätta, men Trelleborgsläkaren dök inte upp i det uppmärksammade målet, där hundra personer kallats som vittnen. Därför beslutade tingsrätten på måndagsförmiddagen att läkaren skulle hämtas av polis.