Trelleborg

Trelleborgsföretag bjuder in ungdomar

Trelleborg Artikeln publicerades
Herrströms mekaniska verkstad är ett av företagen som deltar.
Foto:Anders Hansson
Herrströms mekaniska verkstad är ett av företagen som deltar.

Protega, Herrströms Mekaniska och Trelleborgs hamn slår den 12 oktober upp dörrarna för ungdomar som vill ta reda på hur en modern industri fungerar.

Förra året deltog ungdomar från Trelleborg för första gången i Industrinatten, ett initiativ där industriföretag i Malmö och Lund visar upp sig för blivande anställda. I år hoppar även företag i Trelleborg på tåget.

– Det är kul att få sätta Trelleborg på kartan, säger Cecilia Wennersten, samordnare för skola och arbetsliv på bildningsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Enligt Cecilia Wennersten var förra årets Industrinatt ett lyckat initiativ.

– Eleverna tyckte att det var givande och roligt. Man får lov att testa alla möjliga saker och man vet aldrig var man skickas runt, säger hon.

Tanken med arrangemanget är att bryta fördomar och ge elever en bättre uppfattning om vad det innebär att arbeta på ett industriföretag. Oftast stämmer inte föreställningarna om industrier med verkligheten, menar Cecilia Wennersten.

– Jag följde med till ett företag i Lund som tillverkar dialysapparater. Det var häftigt, inte alls som man tänker sig.

Den 12 oktober kommer omkring 100 av kommunens niondeklassare att bussas till en mässa på Slagthuset i Malmö där representanter från ett trettiotal företag deltar.

På mässan kan eleverna ställa frågor till företagen och få information om utbildningsvägar till olika yrken. Därefter åker eleverna på studiebesök till två företag där det ges tid för rundvandring och frågor.

Några av eleverna från olika delar av sydvästra Skåne kommer i år alltså att ges möjligheten att åka till Trelleborg för att titta in i varierande industrimiljöer för att få en bild av hur det kan gå till på ett brandskyddsföretag, i en verkstad och i en hamn.