Trelleborg

Trelleborgs scouter har fått en filial – i Bryssel

Trelleborg Artikeln publicerades

Unga i Bryssel ville hitta en plats där de kan prata svenska på sin fritid. Nu kan de syssla med scouting – eftersom de är medlemmar i Trelleborg scoutkår.

Kårordförandena Johan Havenberg och Johanna Thysell i Trelleborgs scoutkår.
Foto: Mårten Svemark
Kårordförandena Johan Havenberg och Johanna Thysell i Trelleborgs scoutkår.

Scoutkåren blev först kontaktad under hösten. En före detta medlem har en syster i Bryssel som tillsammans med några andra ville starta upp svensk scouting, men behövde då bli medlemmar i en svensk kår.

– Det är ett gäng svenskar, eller med svensk bakgrund, i Bryssel som vill ha en verksamhet för ungdomar där de får en chans att prata svenska på sin fritid, säger Johan Havenberg, ordförande för Trelleborgs scoutkår.

Efter en del turer har nu Trelleborgskåren fått en ”filial” med omkring 60 scouter och ledare i Bryssel. Så vitt Johan Havenborg vet är det första gången med samma sorts upplägg för en svensk scoutkår. Nu hoppas han på utbyte mellan trelleborgarna och belgarna.

– Vi har frågat om de vill följa med oss på det stora lägret i sommar, Regionläger 2018. Men de har precis börjat sin verksamhet så vi får se, säger Johan Havenberg.

Klart är i alla fall att han själv, tillsammans med en vän, åker till Bryssel i mars. Båda är ackrediterade utbildare inom scouterna och ska hålla en kurs för de nya ledarna.

– Sedan hoppas vi på ett ökat utbyte med tiden. Kanske med en sorts modern brevkompis eller liknande, säger Johan Havenberg.