Trelleborg

Trelleborgs hamn kan få en egen bordershop

Trelleborg Artikeln publicerades
Närheten till Tyskland i kombination med de skärpta gränskontrollerna gör att Trelleborgs hamn kan få en bordershop med billigare alkohol.
Foto:Tomas Nyberg
Närheten till Tyskland i kombination med de skärpta gränskontrollerna gör att Trelleborgs hamn kan få en bordershop med billigare alkohol.

Slipp åka hela vägen till Tyskland bara för att handla billig alkohol. De skärpta gränskontrollerna har nu gjort det möjligt att öppna en bordershop i Trelleborgs hamn.

Butiken, som är ett pilotprojekt, ska drivas i samarbete mellan Systembolaget, rederierna och Trelleborgs hamn.

– Nu slipper de som bara åker med Tysklandsfärjorna för att handla billig alkohol tillbringa åtskilliga timmar ombord på färjorna. I stället behöver man bara lösa en biljett till den buss som ska gå i skytteltrafik mellan bordershopen och Ångkvarnen, säger Johan Grönstedt, utvecklingschef på Systembolaget.

Själva bordershopen kommer, precis som den i tyska Puttgarden, vara en ombyggd färja som inretts till en butik. Färjan är tänkt att ligga så långt ut som möjligt i den västra delen av hamnen.

Alla kunder uppmanas att ha med sig pass eller annan giltig legitimation för att kunna visa upp i gränskontrollen.

– På vägen tillbaka kommer bussen att passera gränspolisen som kontrollerar att alla som handlat i bordershopen har rätt att resa in i Sverige, säger Johan Grönstedt.

Då färre passagerare beräknas tura till Tyskland, kommer rederierna att få del av vinsten från försäljningen av alkoholen och från bussturerna. En liten del kommer även att tillfalla Systembolaget eftersom man räknar med att försäljningen, framför allt i Trelleborgsbutiken, minskar.

– Detta är ett spännande projekt som kan sätta Trelleborg på kartan ytterligare, menar Daniel Jacks, pr-ansvarig för Trelleborgs hamn.

Det är tack vare de återupprättade gränskontrollerna som regeringen nu kan tänka sig att göra ett undantag när det gäller det svenska alkoholmonopolet. I dag får rederierna sälja alkohol ombord på färjorna så fort de befinner sig utanför svenskt territorium, och många väljer dessutom att köpa öl, sprit och vin i Tyskland.

– Genom att öppna en svensk bordershop kommer det både bli arbetstillfällen här och ge vissa inkomster till staten, även om alkoholskatten på det som säljs i bordershopen kommer att vara betydligt lägre än på Systembolaget, säger Lena Carlsberg, regeringens utredare.

Under en försökstid ska man bara kunna ta sig till butiken med hjälp av den speciella bussen. Om det sedan kommer att bli möjligt att köra till och från butiken med personbil är i nuläget inte utrett. Därmed vet man inte heller om bordershopen kommer att påverka en eventuell ringväg runt Trelleborg.

Här kan du se hur den nya bordershopen kommer att se ut.