Trelleborg

Trelleborgare i terrorns Spanien

Barcelona/Trelleborg Artikeln publicerades
Ida Rosander var på väg mot paradgatan i Barcelona där terrorister urskiljningslöst mejade ner människor med en skåpbil. Om det inte varit för ett telefonsamtal skulle hon sannolikt befunnit sig mitt i tragedin. 2 bilder
Foto:privat
Ida Rosander var på väg mot paradgatan i Barcelona där terrorister urskiljningslöst mejade ner människor med en skåpbil. Om det inte varit för ett telefonsamtal skulle hon sannolikt befunnit sig mitt i tragedin.

Ida Rosander från Trelleborg kunde ha varit ett av terroristernas offer i Barcelona om det inte varit för ett telefonsamtal.

– Jag såg folk springa förbi i panik, berättar hon.

Hon var på väg ut ur lägenheten i centrala Barcelona när telefonen ringde. Det var hennes pappa, och Ida Rosander tog sig tid stanna upp och tala med honom, trots att hon riskerade att då bli försenad till ett möte.

Några minuter senare hörde hon polissirener utanför.

– Det är i sig inget ovanligt här, men det var mer än det brukar. Och när det även började flyga helikoptrar över huset förstod jag att det inte var normalt. Något hade hänt.

När hon kikade ut genom fönstret såg hon klungor av skrikande människor springa förbi. Om det inte hade varit för det där telefonsamtalet skulle hon sannolikt ha befunnit sig på paradgatan Las Ramblas, fyra minuters promenad från hennes bostad, när terroristernas skåpbil plöjde fram genom trängseln. Minst 13 personer dödades och ett hundratal skadades.

– Jag kunde lika gärna ha varit där nere. Jag skulle ha gått precis där det hände. Jag hade tur att pappa ringde. Det är läskigt när det kommer en så nära, säger Ida Rosander.

Även trelleborgarna Anna Hvenfeldt och Elin Palmström är bosatta i Barcelona, där de dels jobbar och dels läser svenska distanskurser. De delar en lägenhet femton minuters gångväg från Las Ramblas. När terrordådet skedde befann de sig i hemmet.

– Plötsligt började vi få en massa sms från folk i Sverige som undrade om vi var okej. Vi förstod ingenting till en början, säger Elin Palmström.

När de första ögonblickens förvåning lagt sig insåg de att något måste ha skett i deras omedelbara närhet. De kontrollerade lokala nyhetskanaler och fick då besked.

– Då började vi jaga alla vi känner för att kolla så att de var okej, och det var de. En kompis, från Malmö, var på Las Ramblas och tvingades söka skydd i en butikskällare. Hon fick sitta där med ett tiotal okända människor tills polisen meddelade att det var säkert att gå ut, säger Elin Palmström.

De tre trelleborgarna följer polisens uppmaning om att man ska stanna hemma under fredagen och hålla sig uppdaterad via medier.

– Givetvis har vi tänkt tanken att det kan ske ett terrordåd här, och i sådant fall på ett ställe som Las Ramblas där det är mycket turister. Man ska ju inte låta rädsla ta över men det är klart att det finns ett obehag och en rädsla i att gå omkring här som vanligt, säger Elin Palmström.

Fakta

Terrordåden i Spanien

Vid 17-tiden på torsdagen kördes en skåpbil genom trängseln på turisttäta Las Ramblas. Minst 13 personer dödades och 100 skadades.

Tre män har gripits efter attacken, dock inte föraren av skåpbilen.

Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet.

En person dödades och en annan skadades i ett hus i Alcanar, 20 mil söder om Barcelona, under natten till torsdagen. Händelsen kopplas till attacken.

Åtta timmar efter attacken i Barcelona verkar en personbil ha använts för att köra på människor på strandpromenaden i Cambrils. Minst sex människor skadades, varav två allvarligt.

Misstänkta terrorister stoppades i en poliskontroll och fem gärningsmän sköts ihjäl.

Cambrils ligger 12 mil söder om Barcelona.

Svenska UD har ingen information om att några svenskar ska ha drabbats. Offren kommer bland annat från Spanien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna, Argentina, Venezuela, Belgien, Australien, Ungern, Peru, Rumänien, Irland, Grekland, Kuba, Makedonien, Kina, Italien, Taiwan och Algeriet. (TT)

Visa mer...