Trelleborg

120 flyktingar i Pergos lokaler

Trelleborg Artikeln publicerades
Cecilia Lejon.
Foto:Tomas Nyberg
Cecilia Lejon.

På fredagen öppnar kommunen ett nytt boende i Pergos gamla lokaler. Samtidigt riktar man hård kritik mot Migrationsverket.

Trelleborgs kommun skärper nu tonen gentemot Migrationsverket.

– Vi är medvetna om att även Migrationsverket är i en ytterst ansträngd situation, men vi är så beroende av att de sköter sitt uppdrag för att vi överhuvudtaget ska ha en möjlighet att hantera vårt, säger Cecilia Lejon, chef för arbetsmarknadsförvaltningen i Trelleborgs kommun.

Enligt Cecilia Lejon lovade Migrationsverket att 200 ensamkommande skulle registreras i måndags och därefter skulle ytterligare hundra per dag registreras. Och till TA uppgav Migrationsverket i lördags att ”samtliga ska registreras inom de närmaste dagarna”.

Så har inte blivit fallet. Enligt Trelleborgs kommun har hittills bara 163 av de 1 195 ensamkommande som dykt upp i Trelleborg blivit registrerade. Endast tio har blivit anvisade en ny kommun.

– Ingen av dem har blivit hämtade av någon annan kommun. Det är inte hållbart, det kommer 170 barn om dygnet just nu. Det bara fylls på och det är en propp i systemet som måste hanteras, säger Cecilia Lejon.

Catharina Lilja är enhetschef på en av tre barnprövningsenheter på Migrationsverket i Malmö. Hon menar att det är det exceptionellt stora antalet ensamkommande som gör att man inte hinner med att registrera. Det finns också rent praktiska problem som gör att det tar tid. Till exempel har man inte haft tillräckligt med personal, och dessutom för få maskiner som kan ta foton och fingeravtryck på de asylsökande.

– Det har också varit brist på tolkar och vi kan inte registrera någon om vi inte förstår vad personen säger, menar Catharina Lilja.

Hon hoppas dock att situationen ska bli bättre de närmaste dagarna, men vågar inte lova hur många som ska registreras.

– Vi kommer att beta av det successivt i den takt vi kan. Nu ska vi kunna ta emot och registrera cirka 250 barn per dygn sammanlagt i Malmö och Trelleborg, säger hon.

Catharina Lilja säger att hon har förståelse för Trelleborgs situation och tycker att kommunen gör en fantastisk insats.

– Man har lyckats rekrytera fantastisk personal och lyckats göra en bra tillvaro för barnen. Jag uppfattar inte att ett enda barn far illa. På denna korta tid har man gjort ett oerhört professionellt arbete.

Sent på torsdagen blev det klart att Pergos kontorslokaler öppnas upp för ensamkommande i två enheter med 60 barn och ungdomar i varje. Samtidigt hjälper Lunds kommun till med 20 platser från och med fredagen, och tar ett helhetsansvar för de barnen.

– De platserna gör att vi klarar helgen, säger Cecilia Lejon.

Även Ystad hjälper till. Ystads kommun iordningsställer 100 platser i den gamla administrationslokalen på det nedlagda sockerbruket i Köpingebro. De platserna blir klara på måndag. Något formellt avtal är dock inte skrivet ännu.

Härhttp://www.trelleborgsallehanda.se/om/flykttrelleborg/ kan du läsa mer om flyktingmottagandet i Trelleborg.