Trelleborg

Trelleborg blir inte mathuvudstad

Trelleborg Artikeln publicerades

Trots en storsatsning missade Trelleborg finalplats i tävlingen om att bli Matlandethuvudstad 2013. "Det är en klar besvikelse", säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M).

Den 31 augusti gick nomineringstiden ut för de orter som tävlade om åtta finalplatser i tävlingen Matlandethuvudstad 2013. Totalt skickade 13 orter in nomineringar, fem av dessa från Skåne.

Efter två finalplatser 2011 och 2012 satsade Trelleborg på att ta hem titeln tredje gången gillt. Kommunen anställde Annika Franzén som ansvarig för ett projekt med namnet "Smakfullare Trelleborg" och tanken var att hon skulle föra titeln till staden. I stället blev det en utebliven finalplats.

– Jag tyckte att vi borde gått till final, men jag har inte sett de andras nomineringar. De andra kanske kommit längre i processen? Jag ska i alla fall göra mitt bästa för att fortsätta fokusera på mat och livsmedel. Jag tror att det finns en stor potential att utveckla matturismen och kanske locka till sig duktiga kockar som vågar satsa i Trelleborg. Dessutom kommer det nya regionsjukhusköket bli ett lyft och rikta blickarna mot staden, säger hon.

Trots missräkningen kommer kommunen fortsätta sin satsning för att sätta Trelleborg på den svenska matkartan.

– Det är givetvis tråkigt att vi inte räckte till. Vi har lagt ner mer arbete jämfört med tidigare år. Det här är en klar besvikelse. Nu ska vi sätta oss ner och analysera finalisternas formuleringar. I år var ansökningshandlingarna mer formella än tidigare år. Bland annat skulle motiveringen vara på 150 ord. Och jag misstänker att det var där någonstans vår ansökan brast, säger Ulf Bingsgård.

Men han anser samtidigt att det arbete som redan lagts ner är starten på ett långsiktigt arbete.

– Nu har vi en starkare grund att stå på till nästa år, säger han.

Varför är det så viktigt för Trelleborg att bli Matlandethuvudstad?

– I Trelleborg finns nytänkande och matproduktion. Den här utmärkelsen skulle framförallt kunna påverka besöksnäringen positivt.

Skåne kommer i finalen istället att representeras av Malmö och Kristianstad.