Trelleborg

Torpet i Haglösa är hans sommarbas

Trelleborg Artikeln publicerades

Året var 1976 när Povel och Susanna Ramel köpte ett torp i Haglösa. Sedan dess har det varit ett sommarställe för familjen. Och när Povel Ramel gick bort för fyra år sedan tog sonen Mikael över ägandet.

Mikael Ramel bär ut brickan med kaffe och väljer ett kafébord ut mot Algatans lördagsvimmel. Något besök på sommarstället i Haglösa blir det inte för Trelleborgs Allehanda. Torpet håller på att byggas om, ursäktar sig Mikael Ramel.

- Vi håller på att lägga tak bland annat och vi har byggt till en del.

Det är inte så att du vill att det ska vara lite privat?

- Jo, det vill jag egentligen också. Men hade jag varit ensam där ute och det hade sett anständigt ut kanske jag haft en annan inställning till att ni skulle komma.

Mikael Ramel har haft en musikkarriär sedan 1960-talet. Debut-LP:n som egen artist kom 1972 med Till dej. Det är också den som en man på kaféet sträcker fram till Mikael Ramel efter 23 minuters intervju.

- Jag gick hem och hämtade den, säger mannen som heter Hans.

Mikael Ramel tar bläckpennan och signerar konvolutet.

Sedan 15 år tillbaka jobbar Mikael Ramel halvtid som musikterapeut i Örebro och ägnar den andra halvan till att komponera och musicera. På sommaren är Haglösa platsen att vara.

- Det är ett litet torp som ligger som ett frimärke på jorden, vid vägs ände, så det är väldigt lugnt och fint. Vi har sädesfälten åt alla håll. Vi har kommit att gilla stället.

Första sommaren han tillbringade i Haglösa var 1978. Men det var ingen omedelbar förälskelse.

- Det tog ett tag för vi hade ett annat ställe innan, utanför Vaxholm, som jag var väldigt förtjust i. Det blev en väldig kontrast, men det var fort överstökat. Jag tyckte att det var svårt att skiljas från det stället, men det fanns olika skäl till att det blev så. Sedan tog det inte lång tid innan jag började gilla det här stället. Sedan har jag förälskat mig i det.

Haglösa blev en plats där Mikaels påpassade pappa kunde koppla av.

- Povel ville känna att han kunde vara ifred. Och han kom att gilla det här stället, för här fick han verkligen vara i fred. Så det var nog ingången till det.

På kvällarna kan släkten Ramel med vänner blicka ut mot horisonten och se solen gå ner. Bara några träd stör illusionen av att sädesfälten är havet. Haglösa är Mikael Ramels bas på sommaren. En utgångspunkt för utflykter och spelningar.

- Vi försöker förlägga spelningar till Skåne, till regionen. Det är bara en spelning som sticker ut, en spelning i Dalarna som jag måste åka upp till i mitten av augusti. Jag vet inte varför jag tackade ja till den, säger Mikael Ramel och skrattar.

Vad betyder sommarstället för dig?

- Ett brejk i tillvaron. Det är skönt att göra helt andra saker, vi pysslar med huset och försöker vara lite händiga. En avkoppling helt enkelt. Det finns mycket traditioner för oss i det här lilla torpet. Det känns jättefint att ta över det, bibehålla det och få det att leva kvar.

Medan Mikael Ramel dricker kaffe på Algatan är hans mamma Susanna och en väninna till henne i Haglösa, liksom systern Lotta och Mikaels sambo.

- Vi träffas där på sommaren. Släkt och vänner kommer dit i olika omgångar. Och så har vi spel och hyss för oss. Vi tycker om miljön, Trelleborg och torget. Vi har vissa bekanta som vi lärt känna här. Vi gillar närheten till Malmö och Österlen, där min sambo har släkt och vänner.

Den egna musikkarriären lever, men inte tillnärmelsevis som den gjorde på 70-talet. Senaste albumet i eget namn släppte Mikael Ramel för sex år sedan.

- Det är ingen jättestor efterfrågan på min musik. Jag har ett band som jag sätter ihop när vi ska ha återuppleva 70-talet, för då spelade jag jättemycket. Cd-skivor är jättesvåra att sälja i dag. Allt ska vara digitalt och kunna laddas ner och jag är inte riktigt hemma i den världen. Så det blir sällan, men det blev en skiva då i varje fall.

Några planer på ytterligare skivor i eget namn finns inte. Däremot ett projekt under namnet Povels naturbarn tillsammans med systern Lotta och basisten Backa Hans Eriksson.

- Vi försöker upprätthålla pappas musik och tolka den på vårt sätt. Vi har ganska mycket spelningar.

Jobbar du något med musiken när du är här?

- I tillbyggnaden har jag för avsikt att ha ett musikrum. Där sitter jag och spelar, men jag har ingen inspelningsutrustning. Det är när jag har lust, inget påtvingat.

Har torpet fungerat som någon sorts kreativ verkstad tidigare?
-Både ja och nej. Det finns alltid med en var man än är. Kreativiteten är ju här uppe, säger Mikael Ramel och pekar på den vita baskern på huvudet.