Trelleborg

TFF:s krisplan – tar hjälp av Tom Prahl

Trelleborg Artikeln publicerades
Tom Prahl under Fotbollsgalan 2017.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Tom Prahl under Fotbollsgalan 2017.

Tom Prahl är tillbaka i TFF. Den före detta TFF-tränaren har kallats in som ett bollplank för att rädda klubben kvar i allsvenskan. ”Jag behövde inte mycket betänketid”, säger 69-åringen.

TFF är sist i allsvenskan efter sex raka förluster och har däremellan åkt ur Svenska Cupen mot division två-laget Hässleholm.

Nu vidtar klubben åtgärder för att stoppa fallet.

Den största nyheten är att Tom Prahl återvänder till klubben. Han ”kliver in för att hjälpa till för att stötta i analyser och finnas till som ett bollplank till Patrick Winqvist och övriga ledare.” heter det i ett pressmeddelande.

Tom Prahl avslutade tränarkarriären efter att TFF åkt ur allsvenskan 2011. Nu ska han alltså åter rädda laget från samma öde.

– Kul att vara tillbaka i klubben. Men detta är en helt annan roll än vad jag har haft tidigare. Vi får hoppas det kan få TFF att stanna i allsvenskan, säger Tom Prahl till TA-sporten.

Han beskriver sin roll som att han kommer att var en mentor för ledarna i klubben säsongen ut.

– Jag kommer inte att leda några träningar eller planera träningar, det gör Patrick, Kristian och Magnus. Det är även dem som tar ut lag och bestämmer formationer. Jag ska vara ett bollplank till ledarna och vara med och ge feedback till spelarna och stötta alla i laget. Men det är klart att alla samtal kan påverka, förklarar Tom Prahl.

Han fick frågan av klubben i måndags.

– Jag behövde inte särskilt lång betänketid. Jag har känslor för TFF och vill klubben har min hjälp vill jag hjälpa till. Dessutom passar det bra för mig eftersom jag inte har något uppdrag för landslaget under resten av året, säger Prahl.

69-åringen har varit en av dem som har scoutat motståndarna för landslaget under Janne Anderssons ledning. I VM scoutade han bland annat Mexiko och England.

Prahl kommer att vara med på två träningar i veckan och se hemmamatcherna från läktaren och bortamatcherna framför teven.

Redan på onsdagen var han med på en träning för första gången.

– Det kändes väldigt bekant att vara där. Det ser ju likadant ut på Vångavallen som när jag var där senast och det är många kända ansikten kvar i föreningen, säger Prahl.

Den enda av spelarna som är kvar sedan hans tid i klubben är Marcus Pode. Även om de assisterande tränarna Magnus Andersson och Kristian Haynes var spelare när han var tränare.

TFF har spelat ihop 12 poäng på 19 matcher i årets allsvenska och har fyra poäng till Brommapojkarna på kvalplats och ytterligare en poäng till säker mark.

Prahl har sett TFF på Vångavallen tre fyra gånger i år och annars följt dem via teve. Men vad han anser om lagets spel vill han inte gå in på.

– Den frågan vill jag inte prata om. Det tar jag med tränarna, det är därför jag är här. Jag kan bara konstatera att man får försöka lösa upp alla knutar för att spelarna ska få självförtroende igen.

Klubben poängterar att Patrick Winqvist blir kvar som ansvarig tränare.

– Vi har fullt förtroende för ledarstaben och laget med Mattias Kronvall och Patrick Winqvist i spetsen. De har fört oss till allsvenskan med stor framgång. Nu har vi en tung period bakom oss och då behöver såväl ledare som spelare stöttning för att lyftas och komma framåt med ny energi, säger Torbjörn Jönsson, styrelseordförande i Trelleborgs FF i pressmeddelandet.

Tom Prahl har varit huvudtränare i TFF i två omgångar. 1991 till 1995 blev lyckosam, bland annat slog TFF ut stjärnspäckade Blackburn i Uefacupen 1994.

Även den andra sejouren 2008 till 2011 var lyckad. Prahl ledde laget till en femteplats i allsvenskan 2010, men året därpå åkte TFF ner i superettan och Tom Prahl avslutade sin tränarkarriär.

På meritlistan har han tre SM-guld (två för Halmstads BK och ett för Malmö FF).