Trelleborg

Tidigare skolanställd frias från sexuellt ofredande av tolvåring

Trelleborg Artikeln publicerades
Trelleborgs badhus.
Foto: Claes Nyberg
Trelleborgs badhus.

En tidigare skolanställd frias från misstankarna om att under skoltid sexuellt ha ofredat en tolvårig flicka på badhuset i Trelleborg.

I samband med att det väcktes åtal mot mannen, som är i 30-årsåldern, stängdes han av från sin tjänst på den aktuella skolan. Han har sedan dess bytt yrkesbana.

Men nu friar Ystads tingsrätt honom helt från misstankar.

Händelserna ska ha ägt rum för omkring ett år sedan då den skola mannen arbetade på var på besök på badhuset i Trelleborg. Enligt åtalet ska mannen där ha badat med barnen och då lagt sina armar om en tolvårig flickas axlar, tagit om hennes midja och dragit henne till sig.

Inne i bastun ska han sedan ha lagt sitt huvud i tolvåringens knä och klämt på hennes ben.

Ett par av tolvåringens vänner ska ha blivit vittnen till händelserna.

Mannen själv har dock hela tiden förnekat brott. Han erkänner att har berört flickan i såväl poolen som i bastun men att det har skett inom ramen för lek och att han ofta brukar leka och skoja med barnen, såväl pojkar som flickor.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att mannen ”verkar ha uppträtt aningslöst” och att han i sin yrkesroll ”borde ha satt tydligare gränser i förhållande till barnen.”

Samtidigt slår domstolen fast att det inte är klarlagt att den kroppsliga beröring som mannen gjort sig skyldig till i badhuset haft en sådan sexuell inriktning som krävs för att vara straffbar som sexuellt ofredande. Beröringen har inte heller, enligt domstolen, ”utgjort en så kännbar fridskränkning att den bör föranleda ansvar för ofredande”.

Åtalet ogillas därför och mannen frikänns.