Trelleborg

Tantstygn för alla åldrar

Trelleborg Artikeln publicerades

Elever från årskurs nio, indiska kvinnor och erfarna skånska brodöser. Alla ställer de ut sina broderade konstverk på Köpmansmagasinet i Smygehuk.

För andra året i rad arrangerar Broderiakademin en utställning på Köpmansmagasinet i Smygehuk. Årets version har de valt att kalla Tantastygn. Bakom namnet ligger Kerstin Nettelblad som är en av medlemmarna i Broderiakademin. Besökarna är många och intresset till synes stort.

– Hantverket och långsamhetens kultur kommer allt mer. Jag tror att det hänger ihop med att allt annat ska gå så snabbt nuförtiden, säger Kerstin Nettelblad.

– Detta gör vi för att vi vill berätta hur roligt det är. Och såklart för att vi tycker om att visa upp vad vi gör, säger Britt Lilja, en annan av medlemmarna i Broderiakademin.

Kerstin Nettelblad påpekar att det är trist att det inte finns några konstkritiker på plats för att recensera utställningen.

– Men broderi har ju tyvärr fortfarande lite tönstämpel över sig.

Ulva Ugerup är en av brodöserna som är inbjudna att delta i utställningen. Hon har skapat porträtt av kända tanter och älskar att brodera.

– De som är riktigt vackra är svårast att göra porträtt av, säger hon.

Broderiakademin stannar inte kvar i Smygehuk.

– Vi har vilda planer på att hålla utställning i Köpenhamn och New York. Men nästa år blir det Minneapolis, säger Kerstin Nettelblad.