Trelleborg

Svårt att fastställa dödsorsaken på upphittade kvinnan

Ubåtsfallet Artikeln publicerades
Foto:Martin Sylvest/Scanpix/TT

Att fastställa dödsorsaken för den kvinna som på måndagen hittades på Amager kan bli svårt, konstaterar vice statsobducent Peter Thiis Knudsen.

Det finns också risk för att identifieringen kan dra ut på tiden.

Orsaken är att kroppen inte var hel.

– Normalt använder man tandundersökningar eller fingeravtryck, men här har man förmodligen inte någon av delarna, säger vice statsobducenten till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Identifiering med hjälp av tänderna kan göras på några timmar, medan en dna-analys kan ta ett par dagar, enligt Peter Thiis Knudsen.

Avsaknaden av kroppsdelar kan försvåra arbetet med att ta reda på hur kvinnan dött, liksom det faktum att kroppen legat i vattnet. Exempelvis blir eventuella blåmärken svårare att värdera.

Likfyndet gjordes på måndagseftermiddagen på den sydvästra sidan av ön Amager, som är en del av Köpenhamn. Vid pressträffen i Köpenhamn på måndagen sade polischefen Jens Møller Jensen att det var för tidigt att säga hur snabbt identifieringen kan göras.

Fyndplatsen är i närheten av det ställe där ubåten Nautilus hastigt sjönk den 11 augusti och polisen undersöker om det är den svenska journalisten Kim Wall som hittats.

Köpenhamnspolisen kommer under dagen att släppa ny information om ubåtsutredningen. "Nyheter i samband med kvinnoliket väntas i eftermiddag", twittrar polisen.

När kroppen identifierats kommer den att genomgå en rättsmedicinsk undersökning. Samtidigt kommer polisen att fortsätta att leta efter fler kroppsdelar i området.

Ubåtsägaren Peter Madsen sitter häktad som misstänkt för att ha vållat kvinnans död och polisen tror att han gjort sig skyldig till mord eller dråp. Själv säger han att hon dog i en olycka ombord på ubåten och att han sedan "begravt" henne till sjöss.