Trelleborg

Succé när företag gav tid till arbetslösa

Trelleborg Artikeln publicerades

Hundra företag inom olika branscher har under våren ställt upp för Trelleborgs arbetslösa. Tjugo fick jobb och flera hundra ny erfarenhet.

– Det har gått så otroligt bra. Detta kommer vi att fortsätta med, absolut. Vi väntade oss inte så här mycket engagemang, säger Patrik Möllerström som är enhetschef på Arbete och kompetens inom arbetsmarknadsförvaltningen.

I februari startade projektet Ge en timme av din tid. Arbetsmarknadsförvaltningen har sedan dess kopplat ihop hundra företag med runt 400 arbetssökande som besökt företagen i totalt 25 000 timmar. Tjugo personer har fått jobb genom projektet.

Både stora och små företag har under våren hakat på. Deltagarna har fått komma på praktik, arbetsträning och föreläsningar. De har gått bredvid, kommit på studiebesök och anställningsintervjutränat.

– Nu kommer vi även att genomföra en speeddating mellan företag och ungdomar, berättar Patrik Möllerström.

Ett av företagen som engagerat sig är US inredningar som producerar skräddarsydda bilinredningar. Där går en ung kille på praktik.

– Det har gått bra. Han är en sådan person som går upp i arbetet. Och det krävs här. Vem som helst kan inte jobba med bilinredningar. Det gäller att vara händig, ha fotografiskt minne och vara stresstålig, säger Ulf Segerström som driver US inredningar.