Trelleborg

Styrkan sätts på prov i stallet

Trelleborg Artikeln publicerades

Tre styrketränande vänner, ett tomt stall och en bänkpress. Det kan sägas vara bakgrunden till att Södra Åby nu är på väg att få ett eget gym. ”Syftet är att ha kul och att göra folk glada”, säger Stefan Borgshammar, en av männen bakom projektet.

Daniel Küng lämnade Malmö och flyttade ut på landet. Då upptäckte han att det var en bra bit till närmsta gym och att motivationen för att köra iväg och träna tröt. Istället inrättade han ett litet gym i ett gammalt garage hemma på gården. Snart började ytterligare ett par goda vänner komma dit och träna och för ett tag sedan bestämde de sig för att fräscha upp det lilla gymmet.

Då föddes idénatt satsa lite mer och göra ett riktigt gym dit folk från trakten kan komma och träna. Det ena gav det andra och nu är Daniel Küng, Stefan Borgshammar och Thomas Mikkelsen Bernardini i full färd med att varva sin träning med att lägga golv, måla väggar och sätta upp skyltar. Gymet har flyttat in i en del av stallbyggnaden och garaget ska istället ge plats för yoga och pilates.

– När vi bestämde oss för att flytta gymet till stallet tänkte vi först att vi bara skulle göra detta för våra egna vänner men vi har ökat ambitionen flera nivåer sedan dess, säger Daniel Küng.

Men han betonar att det fortfarande ska kännas som ett gym i ett stall på landet. Utanför går bland annat gårdens getter, två minigrisar, ett par påfåglar och en flock höns.

– Gym handlar om att det är tillgängligt, säger Daniel Küng som själv helst lägger sig i bänkpressen för att träna.

Men tanken äratt alla ska kunna hitta sitt sätt att träna på oavsett om man gillar enkla maskiner eller fria vikter. Stefan Borgshammar är tränare för gymnaster i Östra Torps GF och han menar att även de har nytta av styrketräning.

– Det är inte tanken att det ska vara ett hårt och tufft muskelbyggargym. Det ska vara för alla, säger han.

Målet är att få allting färdigt till den 11 augusti då Küngs gym ska invigas. Till dess återstår bland annat att måla tak och väggar i det gamla stallet.

– Sen får vi hoppas att vi får hit medlemmar. Annars har vi lagt våra pengar på ett eget fint gym till oss och våra familjer, konstaterar Daniel Küng.