Trelleborg

Studiecirkel lika gammal som momsen

Simlinge Artikeln publicerades
Medlemmarna i studiecirkeln. Från vänster; Bengt-Åke Mattsson, Bo-Arne Olsson, Bertil Wiborn, Bertil Dahlsjö, Ulf Johansson, Göran Christensson, Klas Svensson, Jan Marttorp, Ingvar Nilsson och Lars-Inge Olsson.
Foto:Jonas Bergström
Medlemmarna i studiecirkeln. Från vänster; Bengt-Åke Mattsson, Bo-Arne Olsson, Bertil Wiborn, Bertil Dahlsjö, Ulf Johansson, Göran Christensson, Klas Svensson, Jan Marttorp, Ingvar Nilsson och Lars-Inge Olsson.

Det började under hösten 1967 som en studiecirkel inför införandet av momsen. I år firar lantbrukargänget 50-års jubileum.

Vissa studiecirklar vara längre än andra. Den som drog i gång för 50 år sedan när åtta lantbrukare kring Gislöv skulle lära sig inför införandet av mervärdesskatten, momsen, under hösten 1967, blev starten på en livslång vänskap.

– Alla fakturor skulle bokföras på ett nytt sätt och det var något helt nytt då. Men vi fortsatte att träffas, berättar Bengt-Åke Mattsson.

Han är en av fyra som fortfarande är kvar i studiecirkeln, av de åtta som var med på första träffen.

– Eftersom det var vinter när det tog slut tyckte vi att vi kunde fortsätta träffas, för då hade man tid, säger Ulf Johansson, en annan av dem som varit med från starten.

Sedan fortsatte det längre än vad de kunde ana.

– Vi har hela tiden utvecklat oss med nya idéer. Numera är vi mer av en diskussionsklubb, säger Bo-Arne Olsson, som också varit med från starten.

I dag är de tio medlemmar i gruppen. Någon har kommit in i sällskapet efter sin far. Men numera är de flesta i studiecirkeln pensionerade.

Mycket inom lantbruksnäringen har förändrats under de här 50 åren. Och träffarna likaså.

– När man hade haft studiecirkeln hemma hos sig fick man vädra ut hela huset efter all rök. Men nu röker ingen, säger Bo-Arne Olsson.

De träffas en gång varje månad och turas om att vara värd. På fredagskvällen träffades de hemma hos Bengt-Åke Mattsson i Simlinge. Då hade de först haft ett studiebesök på Hallongården, då varje träff även har ett tema. Under årens lopp har de bland annat varit på blomstermässa i Rostock, tittat närmare på Öresundsbrobygget och övat halkkörning.

– Vi fick testa att ta körkort. Ingen av oss hade klarat det, skrattar Bo-Arne Olsson.