Trelleborg

Stranden i Beddinge rensad från ”mystiska bollar”

Beddingestrand Artikeln publicerades
På onsdagsförmiddagen hade Nils Erik Persson och Kent Gadd från Trelleborgs kommun plockat upp ett 1000-tal bollar längs sträckan mellan Beddingestrand och Skateholm.
Foto: Johan Nilsson/TT
På onsdagsförmiddagen hade Nils Erik Persson och Kent Gadd från Trelleborgs kommun plockat upp ett 1000-tal bollar längs sträckan mellan Beddingestrand och Skateholm.

Fem och en halv sopsäck fylldes under onsdagen av de bollar som flöt i land längs stranden i Beddingestrand i början av veckan. Fortfarande är det en gåta var de kommer från och vad de används till.

– Två personer startade vid Pärlan och gick österut. De fick ihop fem och en halv sopsäck, säger Mark Huisman, kommunens parkchef.

Enligt honom kan det bli aktuellt att göra en ny koll på stranden nästa vecka om det då blåst iland fler bollar.

Insamlingen skedde med handkraft.

– Vi är ledsna att våra killar måste ägna sig åt sådant här. De har mycket med beskärningar och plantering av lökar att göra just nu, konstaterar Mark Huisman.

Vad händer nu med de insamlade bollarna?

– Vi har fått besked från miljöförvaltningen att de är ofarliga så vi kastar dem bland de vanliga brännbara soporna, säger Mark Huisman.

På miljökontoret fortsatte man undersöka bollarna under onsdagen .

– Vi har lagt bollarna som låg i något vitt, i kokande vatten. Det blev mjukt precis som när man värmer upp stearin eller paraffin, sedan stelnade det direkt när man tog upp det från vattnet, säger miljöinspektör Lyudmila Frandsen.

Det vita utanpå bollarna tror miljöförvaltningen är någon form av paraffin eller stearin.
Foto: Johan Nilsson/TT
Det vita utanpå bollarna tror miljöförvaltningen är någon form av paraffin eller stearin.

Inuti det yttre hårda skalet, som enligt Lyudmila Frandsen tycks vara av något epoxi-liknande material, är det en kärna av frigolit.

– Alla bollarna är identiska, det är samma storlek på alla, konstaterar hon.

Miljöförvaltningens främsta gissning just nu handlar om att bollarna har något att göra med rengöring av fartygstankar. För några år sedan flöt just stearinklumpar från fartygstankar i land öster om Trelleborg.

– Men vi ska fortsätta experimentera för att försöka komma fram till något. Vi brände skalet på en av dem, det luktade inte gott och vi blev inte klokare av det heller. Det är fortfarande en stor gåta, vad är det och var kom de ifrån? säger Lyudmila Frandsen som konstaterar att inte heller Google kunnat ge dem något svar.

– Vi har sökt på allt möjligt och även på bilder men vi får inte upp något som liknar detta.

Kustbevakningen hade på onsdagen inte heller fått något svar på var bollarna kom ifrån eller vad de kan vara för något. Och enligt deras vakthavande befäl kommer man inte heller utreda saken närmare utan hänvisar tillbaka till kommunen när det gäller att försöka ta reda på vad det är.