Trelleborg

Stort intresse för jobbmässa

Trelleborg Artikeln publicerades

Intresset för onsdagens jobb- och utbildningsmässa i Parken var stort. Under de första 90 minuterna hade 700 personer besökt mässan för att knyta nya kontakter.

För Emilia Holm och Sara Vidarsson, båda arbetssökande i 20-årsåldern, innebar mässan nya idéer om framtiden.

-Vi har hittat en utbildning som verkar bra, lärlingsutbildningen i Danmark, säger Emilia Holm som gärna vill bli målare.

Arbetslösheten bland unga i Trelleborg ligger över genomsnittet i Skåne. Både Emilia Holm och Sara Vidarsson vittnar om hur svårt det är att få ett jobb, framförallt om man saknar utbildning. Där har mässan en funktion att fylla.

-Det är bra att den ordnas just här i Trelleborg. Det är lätt att ta sig hit och här är personer som du kan få kontakt med direkt. Så är det inte om du bara sitter framför en datorskärm och letar jobb, säger Emilia Holm.

Arbetsförmedlingen och Trelleborgs kommun har arrangerat två jobb- och utbildningsmässor tidigare. Förra året blev det dock ingen men igår var mässan alltså tillbaka.

-Det fanns det ett väldigt tydligt önskemål om en mässa både från trelleborgarna och från utbildningsanordnare och företag, säger Cecilia Lejon, chef på kommunens arbetsmarknadsförvaltning.

På plats i Parken fanns 57 utställare. 25 av dem var olika företag och myndigheter som jagade arbetskraft, till exempel kommunen, TT-Line och Ugglarps slakterier. Övriga var olika utbildningsanordnare som Malmö högskola, Lunds tekniska högskola och Östra Grevie folkhögskola.

I ett hörn av lokalen fanns utrymme för speed dating mellan arbetsgivare och arbetssökande. I ett annat hölls en workshop i hur man skriver ett cv och i Trelleborgssalen bjöds det på olika seminarier. Bland annat om att starta eget och om människans kroppsspråk.

Målet med mässan är enligt Cecilia Lejon att arbetslösa ska knyta olika kontakter för att komma vidare, antingen med arbete eller studier.

-Förhoppningsvis leder det till några riktiga rekryteringar eller studieval men framförallt ska det ge ett nätverk, säger Cecilia Lejon.