Annons

Stora ekonomiska förluster för Söderslätts lantbrukare

”Ett sånt här år till under de kommande fem åren, då går det inte längre”, säger Johan Hansson, lantbrukare i Vallby. Han räknar med att ha förlorat mellan 600 000 och 700 000 kronor på årets spannmålsskörd.
Söderslätt • Publicerad 1 november 2018
Johan Hansson, lantbrukare i Vallby, tror inte att gårdens ekonomi kommer att ha repat sig förrän om fem–sex år.
Johan Hansson, lantbrukare i Vallby, tror inte att gårdens ekonomi kommer att ha repat sig förrän om fem–sex år.Foto: Josefine Sidhu

Lantbruken på Söderslätt har i år bara fått ut omkring hälften av en normalskörd av spannmål. Den tidiga värmeböljan och den långa torkan orsakade stora skördeförluster.

– Hade någon sagt detta innan, att det skulle bli en halverad skörd på Söderslätt, då hade ingen trott den personen. Det trodde man i princip aldrig skulle inträffa här, säger Johan Hansson.

Annons

Han konstaterar att spannmål, som vete och korn, är känsliga för höga temperaturer, speciellt tidigt på sommarsäsongen.

– Vi hade dagar med över 30 grader redan i maj. Vi har alltid årsvariationer i väder och skörd. Men detta är långt utanför den normala skalan, säger han.

Bokslutet 2018 kommer inte att kommer bli någon rolig historia.

– Det är stora summor som fattas. Men med bankens hjälp kommer det nog gå ändå. Men det bygger på deras välvilja med att skjuta på amorteringar och kanske ge ett kortare lån, säger han och uppmanar alla kollegor att ta kontakt med sin bank redan i ett tidigt skede.

– Man ska inte vänta tills man inte kan betala sina fakturor, säger han.

För de lantbrukare som haft is i magen och inte sålt sin skörd redan innan sommaren kan en del av förlusterna vägas upp av att spannmålspriserna skjutit i höjden efter sommaren. Men många, däribland Johan Hansson, sålde den kommande skörden redan i våras.

– Efter två år med relativt låga priser så sa alla rådgivare att det var ett bättre läge i mars–april med fastpriser över de senaste årens. Det blev man såklart jättelockad av och pushad att teckna för. Jag sålde en halv normalskörd. Det visade sig bli hela skörden, säger han och konstaterar att det därför inte spelar någon roll för hans del att priserna nu har stigit.

Johan Hansson hoppas att det dåliga skördeåret ska pressa ner markpriserna på Söderslätt och i förlängningen även arrendepriserna.

– Priserna måste ner om det långsiktigt ska gå att driva ett hållbart lantbruk här, säger han.

Efter att höstsådden etablerat sig ordentligt och tagit bra fart försöker Johan Hansson nu blicka framåt och hoppas att vädret inte ställer till det allt för mycket. Fortfarande pågår betskörden och även om den är sämre än ett medelår, verkar det vara betydligt bättre än med spannmålsskörden.

Annons

– Jag har lämnat omkring en fjärdedel och det blev ungefär 80 procent mot normalskörd.

Jenny IsakssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons