Trelleborg

Stocklöpning problem i betfälten

Trelleborg Artikeln publicerades

Årets betodling har drabbats av stocklöpning, där betorna sätter fröstockar. Det ger mycket merarbete för lantbrukaren som tvingads rensa bland betorna.

– Det har blivit mycket extrajobb i sommar, säger Ola Nilsson, betodlare i Stora Isie. Jag tog bort stocklöparna in i augusti.

Bakgrunden till problemen med stocklöpare är att betorna, som är en tvåårig växt, egentligen inte ska skicka upp sin meterhöga blomstängel förrän under sitt andra år. Men om det kommer en lång, kall period kan betorna reagera genom att vilja blomma och sätta frö redan under första året.

– De tror att det har varit vinter redan, kan man säga, förklarar Ola Nilsson.

Stocklöparna och fröerna är nödvändiga för att förädla betorna och odla betfrön.

Men i odlingen av sockerbetor är fröstockarna ett stort problem. Betan som sätter fröstocken mister näringen. Men det värsta problemet är att den kan sprida frön som växer upp till vildbetor som inte går att använda till sockerproduktionen.

Stocklöpare och vildbetor som tillåts fröa av sig kan producera tusentals frön. Dessa kan ligga i marken och har kvar sin grobarhet i upp till 20 år. Problemet kan då bli väldigt svårt och dyrt att rätta till. I värsta fall kan marken bli omöjlig att odla betor på.