Trelleborg

Stannade i Sverige trots utvisning

Trelleborg Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Emil Langvad/TT
Arkivbild.

En man som varit bosatt i Trelleborg har dömts till två månaders fängelse, för att ha stannat i Sverige i drygt tio år efter att han utvisats.

Mannen sökte 1993 asyl i Sverige, och fick då sin ansökan avslagen. 1996 sökte han asyl igen, med förfalskade ID-handlingar. I december 1997 dömdes mannen för brukande av falsk urkund och brott mot utlänningslagen. Två dagar senare utvisades han.

Det har nu framkommit att mannen under flera år uppehållit sig i Sverige. I maj i år stoppades han i en kontroll vid Lernacken i Malmö, och då kontrollerades hans handlingar noggrannare. Det framkommer att han varit bosatt i Sverige sedan 2008, främst i Trelleborg. Detta trots att han haft ett inreseförbud på grund av domen från 1997. När han 2008 flyttade till Sverige gjorde han det med andra personuppgifter än tidigare.

Mannen har förnekat brott, och hävdat att han inte vetat hur länge inreseförbudet skulle gälla.

Tingsrätten menar att eftersom mannen valt att uppge andra personuppgifter 2008 så måste han förstått att det fanns en avsevärd risk för att han inte fick vistas i landet. Tingsrätten menar att det innebär att mannen haft uppsåt, och dömer honom därför för brott mot utlänningslagen.

Mannen får två månaders fängelse, och kommer att sitta fortsatt häktad tills det att domen vunnit laga kraft. Han har suttit häktad sedan den 18 maj.