Annons

Stadsvandring ger Trelleborg flyt

Promenaden från Garvaregården till Friheden kryddades av intressant historia och anekdoter. I går anordnade Föreningen Gamla Trelleborg den första Stadsvandringen med inriktning på vatten. Temat är aktuellt. Oavsett om man fiskar eller bara ligger och solar, säger föreningens ordförande Jan Arvid Nilsson, 67.
Trelleborg • Publicerad 20 juli 2012
Kunskap om vatten. 15 personer följde i går kväll med Föreningen Gamla Trelleborg och Jan Arvid Nilsson på en stadsvandring med Fokus på vatten. "Det handlar mycket om Trelleborgs utveckling", säger Jan Arvid Nilsson.
Kunskap om vatten. 15 personer följde i går kväll med Föreningen Gamla Trelleborg och Jan Arvid Nilsson på en stadsvandring med Fokus på vatten. "Det handlar mycket om Trelleborgs utveckling", säger Jan Arvid Nilsson.Foto: Claes Nyberg

Stadsvandringarna är ett populärt evenemang som återkommit kontinuerligt de senaste sex åren. Med Jan Arvid Nilsson i spetsen får besökarna, som mestadels består av Trelleborgare, lära sig mer om sin stad.

-Just temat "Trelleborgarnas förhållande till Östersjön" har vi aldrig haft tidigare.

Annons

Jan Arvid Nilsson, som är rustad med en stor inplastad karta över kustområdet samt en mikrofon, berättar om köpmanshusen och Järavallen. Om Flaningen och om mineralvatten. Och inte minst om den ursprungliga kustlinjen.

-Förr i tiden var tången en oerhörd tillgång. Ute vid Friheden delade man upp en stor bit av strandremsan i 78 rutor där de som inte hade strandtomt fick hämta tång som sedan användes som gödsel.

Ett praktiskt sätt att hålla stränderna rena och samtidigt värna om miljön. Just strandremsan ligger Jan Arvid Nilsson varmt om hjärtat.

-Jag tycker att kommunen borde skapa ett promenadstråk för besökarna på väster och ända ut till nya hamnen.

Jan Arvid Nilsson är övertygad om att en fin strandpromenad hade lockat fler turister att stanna längre i Trelleborg.

Ett annat önskemål är ett kallbadhus.

-Det senaste kallbadhuset fick stryka på foten på 50-talet. Det är jättesynd att det inte byggs ett nytt.

Något som Trelleborg inte saknar är det gamla sättet att göra ett kylskåp.

-I början av 1900-talet och en bra bit framåt tog man upp is vid Flaningen som sedan förvarades i sågspån och såldes till butiker som ville hålla livsmedel kalla. Isen höll sig en bra bit in på året.

Jan Arvid Nilsson poängterar att havet är en rogivande miljö. Genom att anordna stadsvandringar hoppas föreningen väcka folks intresse vilket i sin tur leder till större miljöengagemang.

Annons

-Jag tycker att Trelleborg har grunden till en god levnadsmiljö. Men vi måste öka tillgängligheten till havet.

Lena och Carl Erik Persson, som har varit på de flesta stadsvandringar genom åren, håller med. De flyttade tillbaks till Lenas hemort 1999 och stormtrivs.

-Det har hänt en del sedan vi flyttade hit. Motorvägen har byggt och fler bostäder. Jag är uppväxt i Malmö så det är kul att lära sig lite nytt om staden, säger Carl Erik Persson.

INTERNAL INTERNAL
Ita Jablonska
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons