Trelleborg

S:t Nicolai putsas upp när stiftet fått pengar över

Trelleborg Artikeln publicerades

Fuktskador, trasiga fönster och behandlingar av ytterdörrar. Trelleborgs församling har skickat in en önskelista över renoveringar som kommer att göras under år framöver. Lunds stift har uppmanat sina församlingar att spendera.

– Hundra miljoner kronor har Lunds stift just nu. Stiftet har gått ut till alla församlingar och uppmanat att göra alla nödvändiga renoveringar nu. Har de för mycket pengar kan statens anslag till kyrkan minska, säger Pål Reijer, kyrkogårdschef i Trelleborgs församling.

Sista augusti gick tiden ut för att ansöka hos länsstyrelsen om vilka renoveringar man ville göra. Därefter går ansökan till Lunds stift som beslutar om hur mycket pengarna som ska delas ut. I Trelleborgs församling slår man på stort. Hela 27 olika renoveringsarbeten vill man utföra under 2014 och 2015. 4,5 miljoner kronor kommer det att kosta.

Det handlar mycket om vattenskador. I en rad bjälkar runt om i kyrkan har fukten börjat sätta sig. För att åtgärda det måste man såga av bjälken och byta den angripna delen.

Församlingen vill också passa på att lägga kalkstensgolv framför kyrkobänkarna där det i dag står rader av stolar på ett parkettgolv. Det kommer att ge en mer inhetlig känslan i kyrkan.

Det är mycket på gång i S:t Nicolai. För ett drygt halvår sen blev handikapptoaletten klar vid den stora ingången. Ett vindfång kommer under hösten att byggas vid den södra ingången. Den kommer att fungera som en sluss som stänger ute kylan och förbättra arbetsmiljön, framförallt när orgeln i det södra sidoskeppet används under konserter.

– Vindfånget kommer att kosta 700 000 kronor. De pengarna är redan klara, säger Pål Reijer.

Ett annat problem är bristen på förvaringsmöjligheterna inne i kyrkan.

– Våra fönsterkarmar är så låga att det inte går att ha förvaring under dem.

Istället planeras två stora kuber vid de båda sidoskeppen, fyra gånger fyra meter ska de vara.

– Men detta är bara på idéstadiet, säger Pål Reijer.