Trelleborg

Solceller på taket halverar elkostnaden för Trelleborgshem

Trelleborg Artikeln publicerades

Med helt nya solceller på taket halverar Trelleborgshem sin elkostnad för huvudkontoret på Västergatan. Samtidigt passar de på att ladda en nyinköpt elbil med solel.

Passande nog skiner solen på en molnfri hösthimmel när Trelleborgshem visar upp sina nya solceller för pressen. Cellerna, som kom i gång i fredags förra veckan, täcker en yta på 200 kvadratmeter av taket på företagets huvudkontor. Denna höstfredag, då TA besöker huset, producerar solcellerna hälften av sin maximala kapacitet, tror Håkan Drakarve, fastighetschef på Trelleborgshem. De ljusa sommarmånaderna, när cellerna går på full kapacitet, gör att produktionen kommer upp i 40 000 kWh per år, vilket täcker hälften av byggnadens energibehov - även de delar som inhyser Borgvallens vård- och omsorgsboende och häktet.

-Vi ligger optimalt med tak i söderläge som har en bra lutning plus att det blir spegelverkan från havet. Bättre läge för solcellexponering blir det inte, säger Kent Jönsson, Trelleborgshems vd.

Solcellerna kommer primärt att vara igång under mars till oktober eftersom effektiviteten är låg under de mörka månaderna. Trots att de inte kommer vara i bruk året runt räknar Trelleborgshem med att investeringen är intjänad på 15 år - 9 år om de får det statliga stöd de sökt. Med en livslängd på 50 år blir solcellerna därefter en ren besparing

Som en del av investeringen i solceller har företaget skaffat sig en elbil som ska laddas av solelen från taket. Elbilen ska användas av företagets anställda i tjänsten och tanken är att en av parkeringsplatserna framför huset ska utrustas med eluttag och vigas åt elbilar. Och kanske blir det fler elbilar i framtiden.

-Vi har tittat på en elbilspool i Helsingborg och funderar på att introducera en bilpool som kommer kunderna till godo. Men om det blir en elbilspool vet vi inte än, säger Kent Jönsson.

Trelleborgshem har även köpt två elmopeder som ska användas ute i bostadsområdena av områdespersonalen. Den surrar lite lätt när Simon Jönsson, som jobbar i Trelleborgshems område tre, kommer körande.

-Jag har bara kört dem ett par gånger, men de går mycket bättre än bensindrivna mopeder. De låter också mycket mindre, så man slipper ha hörselkåpor när man kör, vilket också är skönt för de boende som slipper oväsen på morgonen, säger Simon Jönsson.

-Vi funderar på att ha en liten jingel som spelar så att folk hör oss när vi kommer, skämtar Kent Jönsson om att elfordonen är så tysta.