Trelleborg

Söderslätt en bit från ovan

Trelleborg Artikeln publicerades

Sydlig vind på söndagen gav bra flygväder, men för trikeflygen var vinden för stark. I helgen uppmärksammades Motorflygets dag runt om i landet, så även på Söderslätts flygklubb

Klubbhuset har haft öppet hus hela helgen med uppvisningar, provflygningar och tävlingar. Men det fanns också plats för ett par amerikanare och den fikasugne kunde hitta både korv och kakor. Ordförande Henrik Persson, uppväxt i Trelleborg, blev själv medlem efter att ha besökt Söderslätts flygklubb en uppvisningsdag.

- Det är ett bra sätt att locka hit folk, men också för att visa upp för grannarna runtomkring vad vi sysslar med, säger han.

Klubben har cirka 80 medlemmar, och visst önskar de att fler kvinnor ville söka sig till klubben.

Piloten Johnny Pettersson erbjuder under dagen besökare att ge sig upp i luften. Själv flyger han minst en gång i veckan.

- Det är avkopplande och det blir som ett gift, säger han.

Flygturen går längs med kusten till Trelleborg och görs på 700 fot, ungefär 200 meter upp i luften. Men hade flygningen varit över Malmö skulle höjden ha varit minst 2 000 fot, detta för att man ska hinna nödlanda.

- Men Trelleborg är ju så pyttelitet, och vi kan ju alltid landa på Vångavallen om det krisar, säger Johnny Pettersson med ett leende.

Nere på marken igen berättar flygskolchefen Håkan Sjöberg att det tar fem timmar att lära sig flyga och ytterligare fem till tio timmar att lära sig att landa. Kurser i navigation och övning av nödsituationer drillas också innan aspiranten blivit en nybakad flygare med 20 till 25 flygtimmar bakom sig.

I september kallar klubben till informationsmöte och då hoppas man att helgen resulterat i nya medlemmar.