Trelleborg

Snabbt besked om Dux väntas

Trelleborg Artikeln publicerades

Redan en vecka efter att arbetet på Temoto (före detta Dux) i Trelleborg återupptagits 6 augusti kan det komma ett besked om företagets framtid. Det menar konkursförvaltaren.

– Jag tror att ungefär en vecka efter att arbetet kommit igång igen efter semestrarna så ska bilden ha klarnat, säger Carl-Gustaf Trädgårdh, som är konkursförvaltare av bolaget.

Det var härom dagen som de anställda på Temoto i Trelleborg fick beskedet via ett brev mitt under semestrarna att deras arbetsgivare gått i konkurs. Sammanlagt arbetar ett 50-tal anställda på enheten i Trelleborg, varav 23 kollektivanställda.

Förutom Temoto Production AB sköter Carl-Gustaf Trädgårdh även konkurserna i dotterbolagen Temoto AB, Bra Bohag AB samt Ljungs Choklad AB.

– Tanken är att arbetet på Temoto Production AB ska gå vidare som tidigare efter semestrarna. De anställda ska komma till sina arbeten som vanligt. De leveranser som är avtalade ska genomföras så att kunderna berörs så lite som möjligt av konkursen, säger han.

Enligt Carl-Gustaf Trädgårdh ska personalen emellertid varslas om uppsägning och även sägas upp från sina arbeten.

– Det sker med automatik vid en konkurs. Då kan de få sin lön från den statliga lönegarantin, säger han.

De anställda kan sedan återanställas i ett rekonstruerat företag, om det blir slutresultatet av konkursförvaltningen.

Enligt vd Stefan Sjölin är förutsättningarna goda för en rekonstruktion av Temoto Production AB i Trelleborg, med i stort sett samma struktur som idag. Företaget arbetar på att hitta nya bankförbindelser efter att bolagets bank sedan 30 år tillbaka, Nordea, sagt upp krediterna. Enligt Sjölin finns goda säkerheter för lån, bland annat i form av byggnader.