Trelleborg

Vattenkaos på Strandgatan

Trelleborg Artikeln publicerades
Vattnet stiger på flera platser i Trelleborg, till exempel som här på Strandgatan.
Foto:Jenny Isaksson
Vattnet stiger på flera platser i Trelleborg, till exempel som här på Strandgatan.

Det höga vattenståndet på onsdagskvällen gjorde att Hamngatan och Strandgatan spärrades av. Vid 21-tiden hade det börjat lugna ner sig

Många vittnade om att de aldrig sett vattnet stå så högt som på onsdagskvällen. I Höllviken och på Näset kom det många rapporter om översvämmade hus och på Strandgatan rann vattnet in i källarna i flera fastigheter.

I småbåtshamnarna stod vattnet över kajerna och man spärrade av för biltrafik. I Ståstorpsån steg vattnet upp över byggnader och i cykeltunneln under Östergatan stod vattnet också högt.

– Vid sextiden var det som värst, men vi niotiden hade det lugnat ner sig betydligt, säger Marco De Pedis på räddningstjänsten i Trelleborg.

Det höga vattenståndet gjorde också att färjorna inte kunde lägga till i vissa lägen i Trelleborgs hamn. Men genom att byta lägen kunde dock lassning och lossning ske och inga turer behövde ställas in.

Räddningstjänsten hade en stab på stationen i Trelleborg under kvällen dit människor kunde ringa. Bland annat för att undvika att människor som inte var i livsfara skulle ringa 112 och därmed kanske hindra nödsamtal att komma fram.

Vid halv fem-tiden på eftermiddagen stängdes Strandgatan av i korsningen mot Hansagatan på grund av det höga vattenståndet. Två bilar som fastnat i vattnet innan vägen spärrades tycktes ha fått motorhaveri, men bärgades senare under kvällen.

NCC, som sköter arbetet på de statliga vägarna, stängde av Hamngatan och Strandgatan mellan C B Friisgatan och Bryggaregatan strax före sju på kvällen.

På Skåre gick vattnet upp över kajerna. Alf Olsson från byalaget var en av Skåreborna som var ute och kontrollerade.

– Det går inte att gå i tofflor här utan det behövs sjöstövlar, säger han. Kommunen har varit här och stängt av så man inte kan köra ner, för man ser inte var vägen slutar och hamnen börjar.

Enligt Alf Olsson hade vattnet dock inte trängt in bodarna.

– Inte vad vi har sett hittills i alla fall, säger han.

Räddningstjänsten hade också flera bilar ute som åkte runt och kontrollerade översvämningarna.

– Personal har bland annat varit i ett hus samt ett garage här vid Strandgatan, säger Martin von Gertten på räddningstjänsten.

Även tekniska förvaltningens personal var ute och satte upp avspärrningar på gator där det behövdes.

Enligt Martin von Gertten fanns det risk för att avspärrningen av Strandgatan måste vara kvar hela natten.

Enligt SMHI kunde vattnet under kvällen nå 80-120 centimeter över medelvattenstånd. Därefter väntades vattnet åter dra sig tillbaka.

Förutom det stigande vattnet varnade SMHI även för kuling i södra Östersjön. För blåsten går SMHI ut med en klass 1-varning. Även vinden väntades avta under natten till torsdag.

Vet du mer? Ring TA:s tipstelefon på 0410-545 99 eller mejla webbredaktionen@skanemedia.se

Har du bilder från översvämningarna? Mejla till webbredaktionen@skanemedia.se