Trelleborg

Skottlossning och TFF:s återkomst i allsvenskan

Trelleborg Artikeln publicerades

Skottlossningen på Ehrenbuschgatan i mitten av oktober gav eko över stora delar av världen. I november gladde sig många åt att TFF åter ska spela i allsvenskan. Men i december blev det klart att det kommer krävas dispens för att kunna arrangera matcherna på Vångavallen.

I oktober får S:t Nicolai kyrka besök av påven, Jesus och den helige Franciskus. Skådespelarna Hans Peter Ed, Christian Wertheim och Michael Jansson deltar i en förställning om Martin Luther.
Foto: Tomas Nyberg
I oktober får S:t Nicolai kyrka besök av påven, Jesus och den helige Franciskus. Skådespelarna Hans Peter Ed, Christian Wertheim och Michael Jansson deltar i en förställning om Martin Luther.

Oktober

5 oktober: TA rapporterar om splittring i Trelleborgs församling efter ett omtvistat konstinköp. Ett delegationsbeslut att köpa in två tavlor av konstnären Johan Falkman till Norra kapellet till ett värde av 325 000 kronor gör att ordföranden i kyrkofullmäktige, Jan Svenning, avgår i protest.

7 oktober: Pingvins rugbyherrar vinner SM-silver efter att ha förlorat SM-finalen mot Stockholm Exiles. Laget vinner visserligen den avslutande bortamatchen med ett poäng, men efter att man förlorat den första matchen i Trelleborg med större siffror så får man nöja sig med silver.

12 oktober: Fyra personer skadas i en skottlossning vid Ehrenbuschgatan i Trelleborg. Dagen efter anhålls en 20-åring misstänkt för skjutningen. Samtliga inblandade är sedan tidigare kända kriminella från Trelleborg. Händelsen får stort utrymme i både nationell och internationell nyhetsrapportering. Flera utländska medier beskriver felaktigt att någon skjutit in i en folkmassa på en marknad och att många fler skadats än vad som verkligen var fallet.

16 oktober: TA skriver att förskolekrisen i kommunen fortsätter. Om inget görs riskerar fler än hundra barn stå utan förskoleplats till våren. Anledningen är fler barn jämfört med befolkningsprognosen och att kommunen i flera år legat efter i bygget av nya förskolor.

25 oktober: En 49-årig man avlider efter en brand i en lägenhet på Hesekillegatan i Trelleborg. De andra lägenheterna i huset evakueras men ingen ytterligare person skadas vid branden.

Någon har klippt luggen och manen på Torsten Jeppsons utställningshästar.
Foto: Sebastian Mårtensson
Någon har klippt luggen och manen på Torsten Jeppsons utställningshästar.

November

2 november: Torsten Jeppson blev förfärad när han upptäcker vad som har hänt med hans utställningshästar. Shetlandsponnyerna går på bete vid Albäck och någon har tagit sig friheten att klippa deras luggar. ”Det är inte bra. Det här är en hästras som ska ha en massa lugg och man. Den leder bort regn och snö och håller dem varma.” säger Torsten Jeppson och tillägger att det kommer att ta ett år tills håret har växt ut igen. Han har en teori om att några barn kanske har klippt hästarna, för att de tror att de inte ser igenom det långa håret. Några dagar senare ska det visa sig att han har rätt. De skyldiga berättar för sina föräldrar.

7 november: TA avslöjar att avtackningen av Cecilia Lejon och Ola Johnsson, förvaltningschef och mellanchef på arbetsmarknadsförvaltningen, gav en saftig nota. 56 265 kronor slutade den på, 375 kronor per person. Gränsen för hur mycket en förvaltning får lägga på representation är 300 kronor. Denna kostnad översteg alltså denna gräns. Avtackningen är dyrare än vad de två senaste kommundirektörernas avtackningar kostade tillsammans.

10 november: Den sista föreställningen på Grandscenen, antagligen någonsin, står Scenfolket för. Under fredagen uppträdde ensamblen i farsen ”Två + två = sex”. Mellan skratten fanns vemodet där. ”Att vara på Grandscenen är som att komma hem” säger Scenfolkets grundare Monica Alfredsson.

19 november: På Stadsparksvallen i Jönköping tar TFF steget upp i allsvenskan. TFF besegrade Jönköping Södra över två matcher. Det är femte gången i historien som TFF går upp i allsvenskan.

23 november: Under hösten har upprop i samband med Metoo-kampanjen strömmat in över landet. TA frågade sina lokala profiler om deras erfarenheter av sexuella trakasserier. ”Det värsta jag har varit med om är min tid som undersköterska på Trelleborgs lasarett. Det var otroligt vad patienterna tog sig friheter. En del uppförde sig så grovt att man fick hota med att skriva ut dem i förtid.” berättar Marianne Pettersson (S).

29 november: Moderaterna och Liberalerna riktar en misstroendeförklaring mot Bertil Larsson (SÖS) i hans roll som ordförande i näringslivsutskottet. Anledningen är att Bertil Larsson öppet har kritiserat den sjukskrivna näringslivschefen Ulf Bingsgård. Enligt misstroendeförklaringen ska han ska också ha lagt sig i upphandlingen av färdtjänstavtalet och därmed skapat arbetsmiljöproblem på upphandlingsenheten.

Lantbrukare Fredrik Larsson är trött på att gässen äter upp hans grödor.
Foto: Tomas Nyberg
Lantbrukare Fredrik Larsson är trött på att gässen äter upp hans grödor.

December

8 december: Vellinge taxi har gjort ett misstag som kostat Trelleborgs kommun stora summor. Sedan de tog över färdtjänsten i mitten av augusti har de debiterat samtliga resenärer som att de åker själva, även i de fall att de har samåkt. Vellinge taxi menar att ett tekniskt fel ligger bakom de sockrade fakturorna. Kommunen håller nu inne betalningen tills alla fakturorna är utredda.

12 december: Det står klart att flera åtgärder måste till för att Vångavallen ska bli en godkänd allsvensk arena i fotboll. Politiker måste klubba investeringar i mångmiljonklassen för att TFF ska kunna spela hemmamatcher. Bland annat behövs nästan dubbelt så mycket belysning som i dag. Enda chansen att klara den allsvenska premiären på Vångavallen är dispens från Svenska fotbollsförbundet.

15 december: Två bröder döms för hundratals fall av grov våldtäkt mot barn, barnpornografibrott och grovt sexuellt utnyttjande av underåriga. En del av övergreppen har begåtts i Trelleborg när bröderna bodde här. Bröderna skapade relationer till barnen genom att locka med tv-spel, godis och glass. De dömdes till fängelse i 14 och 12 år.

23 december: Gäss som äter upp grödor på åkrarna har blivit ett växande problem på Söderslätt. Lantbrukare Fredrik Larsson i Skegrie är en av dem som fått tillstånd att skjuta en del av fåglarna. ”Biter de av tillväxtpunkten så blir det ingen raps. Det gör de till slut om de får sitta ostört.” säger han.

28 december: Förskolekrisen fortsätter. Genom att fortsätta med paviljonglösningar och att bygga om Parkens familjecenter har Trelleborgs kommun lyckats ta fram nya förskoleplatser till våren. Men det räcker inte. Problemet är stort. ”Vi har ett akut behov av platser. De som söker under våren kommer inte att få någon plats om inte någon flyttar.” säger bildningsförvaltningens chef Jytte Lindborg.