Trelleborg

Skördemarknad i Smyges solsken

Trelleborg Artikeln publicerades

Vad får man om man blandar pumpor, brännvin, vitlök och matpotatis? Skördemarknad i Smyge förstås.

Solen skiner och havsvinden viner. Samtidigt välkomnas besökarna på parkeringen av tuppens gal från det lilla hönshuset vid Köpmansmagasinet. Det är dags för Skördemarknad i Smyge.

– Vädret är kanon! Vi hade inte kunnat önska oss bättre. Skördefesten ställdes in i Trelleborg förra året och i år bestämde vi oss för att satsa på en Skördemarknad. Vi kommer att ha en fårvallningsuppvisning lite senare och hade även tänkt ha kaninhoppning men det sprack, säger Cecilia Larsson från Smygehuks turistbyrå.

Och det råder ingen tvekan att folk är intresserade av evenemanget. Flera personer har redan klockan 10 på lördagsmorgonen tagit sig dit.

– Många har redan ringt. En del kommer långt ifrån och frågar om vi har fint väder och om det kommer att finnas äggakaga, säger Therese Vorbau från turistbyrån.

Utanför Köpmansmagasinet har ett femtontal utställare lagt fram sina varor.

– Det här är pumpor som odlats fram öster om Smyge. Vi har hållit på med pumpor i flera år och har ett 40-tal sorter. En del är matpumpor medan andra är mer till prydnad, säger Berit Ingvarsson som står bakom ett bord med pumpor i olika former och färger.

Vad krävs för att lyckas odla fram fina pumpor?

– Mycket sol, vatten och kväverik näring. Ja, mycket av allt, säger hon.

På de andra borden finns bland annat bröd, honung, vitlök, matpotatis, lök och kryddor som kan användas för att smaksätta skånskt brännvin.