Trelleborg

Skola i full galopp

Trelleborg Artikeln publicerades

På sommarlovet kan man lägga all tid på sitt intresse. Varje dag i en vecka träffas sex hästtokiga tjejer för att hårdträna.

Hundkexen vaggar sakta i vinden och utanför det gamla stallet ligger skuggan över två trädgårdsstolar och ett litet bord. Det är lugnt och stilla. Men inne i stallet är det liv och rörelse. Sex tjejers fnitter fyller boxarna. De kammar manen, rensar hovar och hämtar sadlar. Snart är det dags för eftermiddagslektion. Denna gång är det tempoväxlingar på schemat.

– Tjejerna ska träna på att växla fort mellan till exempel skritt och trav, förklarar Elisabeth Svensson.

Sedan två år tillbaka driver hon ES Riddax på Nybogård vid Gislövs läge. Hon har jobbat inom ridskolor sedan 1990-talet, men mest på fritiden.

– Men för två år sedan blev jag uppsagd från mitt jobb som lokalvårdare. Då kände jag att jag ville satsa helt på ridskolan, säger hon.

Hon startade med 24 elever. Idag har det blivit runt 50 och dessutom en kö.

– Hästintresset är verkligen stort här.

Under sommaren är det lite lågsäsong. Då passar hon på att arrangera tre ridläger. Denna vecka är det hoppläger som gäller.

– Jag tycker det är roligast att hoppa. Och jag är bra på det, tycker jag, säger Mathilda Mårtensson.

Mathilda Mårtensson har ridit i sju år. Nu satsar hon extra på hoppträning under sommaren. Hennes lillasyster Amanda Mårtensson är också med. Hon kammar omsorgsfullt ponnyhästen Snigel inför lektionen.

En av tjejerna på lägret går inte på ridskolan. Det är Nina Gustafsson som kommer från Stockholm. Det är andra året hon är med på lägret.

– Jag lärde känna en av tjejerna här genom min mamma som känner hennes pappa. Så nu hälsar jag på henne, berättar hon.

Nina Gustafsson gör i ordning hästen Lucas som är så stor att hon inte kan få på honom sadeln. Elisabeth Svensson hjälper henne.

Till slut är tjejerna och deras hästar klara. Inne i ridhuset kan lektionen starta. Tjejerna kämpar med sina hästar för att snabbt få dem att växla mellan olika tempon. Det är mörkt och lite kvavt i huset. Men då och då kommer ljumna vindar in och påminner om att sommaren väntar där ute.