Trelleborg

Skatt och fyrsnack på udden

Trelleborg Artikeln publicerades

Sveriges sydligaste udde var kanske också Sveriges roligaste udde på söndagen.

Vilken annan udde kan en söndag när sommaren snart är slut erbjuda fyrvisningar, musikunderhållning, växtloppis och skattjakt?

Vid fyren och vandrarhemmet firades den internationella fyrdagen. Fyren visades upp, och det var även fyrquiz och musikunderhållning med inriktning på visor om havet. Syftet var att uppmärksamma fyren och påminna om dess kulturella värde.

Annette Sell, som var på besök från Frankfurt, passade på att beundra utsikten från fyrens topp.

– Tyvärr kan man inte gå ut på utsidan. Det blir otroligt varmt där inne, som en bastu, sa Annette Sell.

På gräsmattan bredvid fyren satt radioamatören Mats Gunnarsson från Ljungby. Han hade hissat upp en antenn i fyren och kunde med hjälp av den kommunicera med radioamatörer i hela Europa med telegrafi.

– Jag har en mikrofon också, men det är mer sport att telegrafera, sa Mats Gunnarsson och berättade att han under dagen haft kontakt med radioamatörer i Belgien, Tyskland, England och Frankrike, bland annat.

Vad pratar ni om?
– Det blir mycket fyrprat eftersom det är en internationell fyrhelg även för radioamatörer. Men det blir också en del om väder och vind, sa Mats Gunnarsson.

Borta vid Köpmansmagasinet fick växtälskarna sitt lystmäte. Anita Olsson från Svedala körde förbi och såg en skylt om att de var växtloppis.

– Jag har köpt ett vildvin, och så något som jag inte kommer ihåg vad det heter, sa hon och skrattade.

– Jag ska hem och planera dem nu, jag är mycket intresserad av trädgård.

De barn som hade kommit till Köpmansmagasinet den här eftermiddagen var mer intresserade av sjörövare och skatter. De hade tagit på sig sjömansdräkter och piratlappar och utrustat sig med svärd och gick iväg på jakt efter den försvunna skatten.

Johan Green och sonen Hugo hade kommit dit tillsammans med Sara, Hannes och Minna Lantz. Det var lille Hugo som kom med idén att de skulle besöka Köpmansmagasinet under evenemanget Smuggel i Smyge.

– Minna är också en stor fan av Sjörövar-Mange och Katta Pirat, berättade mamma Sara.

Och visst hittade de skatten. Varsin stor guldklimp fick de ta med sig hem.