Trelleborg

Skärpt straff efter yxdåd

Trelleborg Artikeln publicerades

Det var i februari i år som två män, en 29-åring och en 27-åring, överföll en 62-årig man i hans bostad på Syster Jennys väg i Trelleborg. Hovrätten skärper nu straffet för den 29-åriga mannen och dömer honom för mordförsök.

I våras dömdes 29-åringen av tingsrätten till fängelse i två och ett halvt år för grov misshandel. 27-åringen dömdes då för medhjälp till villkorlig dom. Det krävdes också att 27-åringen skulle genomgå behandling för sitt missbruk av alkohol och narkotika. Domen mot honom står fast även i hovrätten. 29-åringen dömdes av hovrätten istället för försök till mord och sex års fängelse.

Hovrätten anser att det finns flera omständigheter i det beskrivna händelseförloppet som talar för att 29-åringen hade för avsikt att döda 62-åringen på kvällen den 13 februari i år. 29-åringen sökte i sällskap av 27-åringen upp den 62-årige mannen för att ställa honom mot väggen gällande övergrepp han påstår att 62-åringen ska ha begått mot 29-åringens flickvän. I samband med detta tog 29-åringen med sig en yxa. Den yngre kamraten förstod på vägen till 62-åringens bostad att de var på väg dit för att göra upp med den äldre mannen. När de två yngre männen kom fram till 62-åringens bostad tvingade de sig in med våld.

29-åringen ska även tidigare ha uttalat att han skulle döda 62-åringen. Hovrätten menar dock att det inte går att styrka att 29-åringen haft ett direkt uppsåt att döda 62-åringen. Men utifrån det antal kraftiga hugg 29-åringen gav sitt offer anser hovrätten att han varit likgiltig inför att 62-åringen skulle dö av de skador han fick.

Efter att 29-åringen huggit mannen i huvudet ett flertal gånger hämtade han papper till 62-åringen för att han skulle kunna torka bort blodet. Därefter lämnade han tillsammans med 27-åringen offrets bostad . Hovrätten menar att detta tyder på att 29-åringen inte brydde sig om ifall 62-åringen överlevde eller inte och att det inte finns något som pekar på att brottet ska rubriceras som mindre grovt.

I domen höjer hovrätten också det skadestånd som 29-åringen ska betala till den äldre mannen från 50 000 kronor till 100 000 kronor.