Trelleborg

SJ-märke får paradplats vid stationen

Trelleborg Artikeln publicerades
SJ-märket från 1909 satt högst upp på en av portalerna ovanför den ena tågfärjebron. En tid stod detta söder om stationen. Nu ska det få en ny synlig plats. LÄSARBILD 2 bilder
Foto:Lars Andersson
SJ-märket från 1909 satt högst upp på en av portalerna ovanför den ena tågfärjebron. En tid stod detta söder om stationen. Nu ska det få en ny synlig plats. LÄSARBILD

En gång i tiden prydde det portalen till ett av de äldre färjelägena i Trelleborgs hamn. Nu ska SJ-märket få en ny hedersplats.

På 1960-talet lades ett av färjelägena för järnvägstrafik till Sassnitz ner och det så kallade vinghjulet, SJ:s symbol, som suttit på portalen sedan 1909 plockades ner. Nu har märket skänkts till Trelleborgs kommun.

– Det är hamnens jubileumspresent, säger kommunens kommunikationschef Ingrid Wall.

Märket ska placeras vid ingången till vänthallen på Trelleborgs centralstation.

Dess senaste placering var bakom centralen inne på hamnens område. Men efter ett förslag från Trelleborg planterings- och försköningsförening, Sköna Trelleborg, kommer det synas bättre.

Den 2 juni ska den nyanlagda Järnvägsparken vid gamla tullkammaren invigas. Och då kommer även det nyrenoverade SJ-märket att avtäckas.

– Vi kommer gräva ner ett fundament och sätta märket på plats veckan innan. Sedan ska det skyddas fram till invigningen, säger gatuchef Mats Lawesson.