Trelleborg

Sänkt straff för våldtäktsdömda bröder

Trelleborg Artikeln publicerades
Foto: Henrik Montgomery/TT

De två bröder som i december dömdes till långa fängelsestraff för övergrepp mot barn, som de begått i bland annat Trelleborg, får sänkta straff i hovrätten.

I december dömde tingsrätten de två bröderna till fängelse i 12 respektive 14 år för hundratals fall av grov våldtäkt mot barn, barnpornografibrott och grovt sexuellt utnyttjande av minderåriga.

Bröderna, som i dag är 38 och 35 år gamla, överklagade domen till hovrätten för nedre Norrland som sänker fängelsestraffen med fem år till sju respektive nio år.

Övergreppen ska ha begåtts mot minst fem barn under åren 2001 till 2012 i både Trelleborg och Sollefteå kommun.

Hovrätten gör, liksom tingsrätten, bedömningen att bröderna är skyldiga till ett stort antal sexualbrott mot barn, men däremot anser den högre instansen att det inte går att fastställa hur många fall det handlar om. Bara att det är färre än vad tingsrätten kommit fram till i sin bedömning, vilket i sin tur påverkar fängelsestraffens längd.

Enligt åtalet ska bröderna skapat relationer till de utsatta barnen genom att locka dem med godis och tv-spel. En av bröderna ska också ha bjudit på alkohol eller narkotika.

Att övergreppen skett utan inblandning av våld har också bidragit till att hovrätten sänkt straffen för bröderna. I reduceringen av straffen tar hovrätten även hänsyn till att många av brotten utfördes för flera år sedan – samt att straffskalan för dessa brott såg annorlunda ut då.

Hovrätten bedömer även att fängelsestraffen kan sänkas då man inte betraktar de utsatta barnen, men undantag för ett, som ”väldigt unga”.