Trelleborg

Samarbete gav mersmak

Trelleborg Artikeln publicerades
Magnus Servin från Hönsinge Hantwerksbryggeri och Mattias Lindemann från Sodalicious slog sina huvuden ihop för att skapa en soda som är varken öl eller läsk, men passar en vuxen gom.
Foto:Tomas Nyberg
Magnus Servin från Hönsinge Hantwerksbryggeri och Mattias Lindemann från Sodalicious slog sina huvuden ihop för att skapa en soda som är varken öl eller läsk, men passar en vuxen gom.

Den ena kan öl, den andra kan läsk. Vad är väl naturligare för de två små lokala dryckestillverkarna Sodalicious och Hönsinge Hantwerksbryggeri än att slå sina påsar ihop om en humledryck?

Det gick från idé till färdig flaska på en månad. Magnus Servin från Hönsinge Hantwerksbryggeri och Mattias Lindemann från Sodalicious skrattar nöjt när de tänker på vilken fördel de trots allt har som små dryckestillverkare. Hos de stora bryggjättarna hade en ny produkt tagit månader, om inte år, att plocka fram.

Sodan ”Hum-hum”, som nu görs i tre varianter, togs fram till Öl- och whiskyfestivalen i Malmö i april. Starten var en träff i den ekologiska läskfabriken, inrymd i gamla Scanslakteriet på Östra Förstadsgatan.

– Vi hade bordet fullt av flaskor, och gick som i ett laboratorium med pipetter och testade oss fram. I med två milliliter till, så började det smaka rätt, minns Magnus Servin.

– Det var en rolig dag, jämfört med den vanliga lunken, säger Mattias Lindemann.

Det var Mattias som tog kontakt med Hönsinge, med en idé om att utforska den smakrika humlens möjligheter. Han gör ju redan ekologiska läskedrycker av exotiska smaker som hibiskus, rabarber och siciliansk citron. Humle är en av de viktiga ingredienserna i öl. Men den nya drycken fick inte smaka öl, och heller inte vara en sötsliskig läsk.

Ett krux var att humleprodukter gärna smakar bittert, särskilt om de värms upp. Men det löste man genom Hönsinges kunskaper i att kallextrahera örtens smaker, och sockra lite lagom.

Resultatet blev ”Hum-hum”, som nu görs för hand i tre varianter. ”Ginger” smaksatt med ingefära, lime och citron, ”Bitter” med apelsin och hibiskus, och ”Hop” med enbart humle. Alla ekologiska, pastöriserade och ojästa produkter med 30 procent lägre sockerhalt än hos en vanlig cola.

Hum-hum ska inte förväxlas med gamla tiders svagdricka. Den är inte söt som en läsk, och får en lång eftersmak tack vare humlen.

– Vill eller kan man inte dricka öl, så ska man i alla fall kunna få något som inte är läsk, säger Mattias Lindemann.

Området är spännande inte bara smakmässigt, utan också marknadsmässigt. Suget efter alkoholfria ekologiska drycker är stort, framför allt i kafé- och restaurangbranschen, och kompletterar ölälskarens sortiment. En smakrik soda, som dessutom ser bra ut på hyllan bredvid ölsorterna.

Det är inte bara på produktionsstadiet som de två bryggarna ger varandra hjälp.

– Jag får tillgång till Hönsinges kunder, och de till mina, berättar Mattias. Gemensamt får vi ett sortiment som är perfekt för exempelvis en restaurang som vill ha hela sortimentet från läsk till öl närproducerat.

I USA är humledrycker inte ovanliga. Men Sodalicious och Hönsinge tror att Hum-hum är Sveriges enda ekologiska variant.

– Marknaden kommer att växa, tror Magnus Servin. Då är det kul att vara med från början.

Fakta

Sodalicious och Hönsinge

Hönsinge hantwerksbryggeri på Jordberga gods drivs av Magnus Servin, Mick Daly och Niklas Juul och brygger sex olika ölsorter i handnumrerade upplagor.

Sodalicious i Trelleborg drivs av Mattias Lindemann som förutom Hum-hum gör tre sorters läsk, alla ekologiska.

Visa mer...