Annons

Sälexpert kritisk till säljakt

Skyddsjakt på säl till sjöss borde inte tillåtas. Det säger sälexperten Jan-Åke Hillarp, som är mycket kritisk till att fiskare fått tillstånd att skjuta säl utanför Skåre hamn.
Trelleborg • Publicerad 4 september 2012
Skyddsjakt på säl till sjöss borde inte tillåtas menar sälexperten Jan-Åke Hillarp.
Skyddsjakt på säl till sjöss borde inte tillåtas menar sälexperten Jan-Åke Hillarp.Foto: Claes Nyberg
Skyddsjakt på säl till sjöss borde inte tillåtas menar sälexperten Jan-Åke Hillarp.
Skyddsjakt på säl till sjöss borde inte tillåtas menar sälexperten Jan-Åke Hillarp.Foto: Claes Nyberg

– Ur djurskyddssynpunkt är jag negativ till den typen av säljakt. Det krävs en mycket skicklig skytt för att inte skadeskjuta djuret, säger Jan-Åke Hillarp, sälinventerare och tillsynsman för Måkläppen.

I lördagens tidning skrev TA att en fiskare fått tillstånd av Naturvårdsverket att skjuta tre gråsälar utanför Skåre. Enligt fiskaren har sälarna specialiserat sig på att stjäla och äta upp 80 procent av den fisk som fastnar i näten.

Annons

Jan-Åke Hillarp är mycket skeptisk till den uppgiften.

– Jag är tveksam till den enorma siffran, det skulle jag gärna vilja se en undersökning på.

Om man ska ha skyddsjakt på säl så tycker Jan-Åke Hillarp att man bör fånga dem i fällor, alternativt skjuta sälarna på land, inte i vattnet från en båt. Anledningen är att det är mycket svårt att pricka en säl med ett dödligt skott från en båt. Det är bara hjärnan man kan sikta in sig på, och den är inte större än en snusburk.

– Om man får en skadeskjutning på en säl så försvinner den och man kan inte spåra upp den igen. Om en älg är skadeskjuten i nosen till exempel, så att den inte kan äta eller dricka, så dör den inom en vecka. För en säl dröjer det en eller två månader innan den har förbrukat sina fettreserver, säger Jan-Åke Hillarp som också tror att det är svårt att skjuta just de individer som påstås stjäla fisken.

– Chansen är rätt liten att man skjuter just de tre, säger han.

Jan-Åke Hillarp säger sig märka en oroväckande trend i synen på rovdjur.

– Att betrakta djur som skadedjur överlag borde vara ett otidsenligt sätt att se på det. Alla djur har en roll i ekosystemet. Tyvärr, som med vargen, så sprids rovdjurshatet i högljudda kretsar, även politiker verkar tro att rovdjur är skadedjur som måste bekämpas, säger han.

Tillståndet för skyddsjakten löper till den siste december i år, men hänger på att markägarna ger sitt tillstånd.

Ann Ekstrand
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons