Trelleborg

Sålde knark för många miljoner

Anderslöv Artikeln publicerades
Från vilan i Anderslöv distribuerades många sorters narkotika, bland annat den livsfarliga drogen fentanyl.
Foto:Tobias Röstlund, Pressens bild, arkiv
Från vilan i Anderslöv distribuerades många sorters narkotika, bland annat den livsfarliga drogen fentanyl.

Nu åtalas de båda bröder som suttit häktade i cirka ett år misstänkta för grovt narkotikabrott. Från en villa i Anderslöv ska de ha sålt knark över hela Sverige, värt miljontals kronor.

Försäljningen har skett via en nätbutik på darknet, en del av internet som inte går att nå med de vanliga sökmotorerna. Betalningen för narkotikan har delvis skett i internetvalutan bitcoin.

– Det här visar att brottslingar inte är säkra på darknet eller för att de använder bitcoin, säger kriminalkommissarie Mattias Sigfridsson, sektionschef på regionala utredningsenheten.

Polisen hade spaning i flera månader mot villan i Anderslöv innan man gjorde sitt tillslag i mitten av april i fjor. Då greps den ene brodern i bostaden i Anderslöv medan den andre greps något senare i Thailand där han var bosatt.

Medan brodern i Thailand stod för internetdelen av försäljningen stod brodern i Anderslöv för paketering och avsändande av paketen.

– Det handlar om ren affärsverksamhet i vinstsyfte, vi har inga indikationer på att bröderna själva använt narkotika, säger Mattias Sigfridsson. Man kan säga att medan brodern i Thailand skötte butiken så skötte Anderslövsbon lagret.

De båda bröderna åtalas för att under ett och ett halvt års tid ha sålt narkotika till ett sammanlagt värde av cirka tre miljoner kronor. Det handlar bland annat om fentanyl, amfetamin, heroin, kokain och cannabis. De åtalas även för försök till grovt narkotikabrott för ett antal försändelser som polisen beslagtagit.

Den ene brodern åtalas därutöver för andra försäljningar av narkotika via nätbutiken till ett värde av 850 000 kronor samt dopningsbrott eftersom han förutom narkotikan även innehaft diverse dopningsmedel.

Dessutom hittades ett parti på cirka 3,5 kilo amfetamin nergrävt i skogen vid Gabeljung liksom ett stort antal tabletter, fentanyl, kokain och amfetamin som förvarades i villan i Anderslöv och som också ingår i åtalet mot de båda bröderna.

– Vi ser väldigt allvarligt på den här typen av brott och prioriterar dem, säger Mattias Sigfridsson. Det handlar om att sälja narkotika till anonyma kunder, som kan vara väldigt unga. De har även sålt fentanyl som är en drog som lett till många dödsfall, den är väldigt svår att dosera.

Mattias Sigfridsson säger att man vid en fällande dom förväntar sig mycket långa fängelsestraff för de båda misstänkta.

– Vid liknande fall, men med betydligt mindre volym på försäljningen, har straffen blivit sju till åtta års fängelse, säger han.

Bland den bevisning som åberopas i åtalet finns ett stort antal fakturor som skickats med e-post till kunderna runt om i landet.

– Det handlar om ungefär 4 000 försäljningar som vi kunnat visa på, säger Mattias Sigfridsson.

Polisen har också genom spaning kunnat iaktta hur försändelser postats från olika brevlådor i diverse brevlådor och genom bland annat hemlig kameraövervakning kunnat se besök vid amfetamingömman i skogen vid Gabeljung.

Båda bröderna förnekar brott. Den ene brodern erkänner dock att han under ett par månaders tid fått preparat, som han uppfattat som låtsasnarkotika av en ej namngiven person. Han erkänner också att han packat preparaten och postat dem.