Trelleborg

S-politiker dömd i tinget för vapenbrott

Trelleborg Artikeln publicerades

En S-politiker i Trelleborg har dömts till 80 dagsböter för vapenbrott. Arbetarekommunens ordförande Sten Björk har dock fortfarande fullt förtroende för politikern.

TRELLEBORG. – Jag har pratat med honom och fått en bra redogörelse för det som hänt, säger Sten Björk. Jag har fortfarande fullt förtroende för honom.

Sten Björk vill tona ner allvaret i det inträffade och menar att det handlar om ett mindre allvarligt brott.

– Det är naturligtvis fel att ha sådana här saker hemma. Han borde ha lämnat in dem. Samtidigt handlar det ju inte om verkligt allvarliga saker, säger han.

Politikern har ingen av de högre posterna i kommunen.

Det var i februari i år som polisen vid en husrannsakan hemma hos politikern hittade en tårgasspray samt 14 skarpa patroner i kalibern 7,65 millimeter. Politikern erkände vapenbrott när det gällde tårgassprayen och erkände även att ammunitionen funnits i hemmet. Däremot menade han att det inte funnits något uppsåt till brott när det gällde ammunitionen.

Politikerns förklaring är att han köpt tårgassprayen åt sin fru, för att hon ska ha den som skydd när hon är ute ensam.

Patronerna däremot har han beslagtagit från en ungdom för ungefär sex år sedan. Eftersom han inte visste var han skulle göra av dem har de blivit liggande och han har glömt bort dem.

– Det är synd att han inte hörde av sig till mig. Jag skulle ha kunnat ordna så att ammunitionen lämnades in, säger Sten Björk.

Tingsrätten menar i sin dom att det är klart att politikern begått brott mot vapenlagen när det gäller tårgassprayen. Dock ska brottet betraktas som ringa

När det gäller ammunitionen menar tingsrätten att det i vart fall varit oaktsamt att ha patronerna hemma i ett skåp utan att lämna in dem till polisen. Därför ska politikern också dömas för vapenbrott när det gäller patronerna.

Tårgassprayen och patronerna som tagits i beslag ska förverkas, enligt domen

Förutom dagsböterna på sammanlagt 14 400 kronor ska politiken betala 500 kronor till brottsofferfonden.